"Путін продовжує втрачати багато людей". На Заході кажуть про причини залучення солдатів із КНДР у війні в Україні

Північнокорейські солдати марширують під час військового параду на площі Кім Ір Сена в Пхеньяні на честь 100-річчя від дня народження засновника Північної Кореї Кім Ір Сена, 15 квітня 2012 року. (Фото: AP Photo/Ng Han Guan)

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте та президент Південної Кореї Юн Сук Йол 21 жовтня обговорили ймовірне відправлення північнокорейських військових до Росії для участі у війни проти України.

"Я говорив з президентом Республіки Корея про тісне партнерство НАТО з Сеулом, оборонно-промислове співробітництво та взаємопов'язану безпеку в євроатлантичному та індо-тихоокеанському регіонах. Відряджання військ Північної Кореї воювати разом з Росією в Україні означатиме значну ескалацію", - написав Рютте на своїй сторінці в мережі Х.

Ми бачили, як він (..Путін) ходив жебракувати до Північної Кореї та Ірану
Ллойд Остін

Розмова Рютте з Юн Сук Йолом відбулася на тлі вимоги МЗС Південної Кореї до посла Росії в Сеулі негайно вивести північнокорейські війська з Росії.

"Ми рішуче засуджуємо незаконну військову співпрацю Північної Кореї, включаючи відправку військ до Росії", — заявив перший заступник міністра закордонних справ Південної Кореї Кім Хонг Кюн, який 21 жовтня викликав російського посла Георгія Зінов'єва з цього приводу.

"Ми відповімо разом із міжнародною спільнотою, мобілізуючи всі доступні засоби проти дій, які загрожують нашим засадничим безпековим інтересам", - додав Кім Хонг Кюн, слова якого наведено у повідомленні МЗС.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі, який перебував у Сеулі 21 жовтня, назвав дії Росії "безрозсудними та незаконними" й додав, що Лондон працюватиме з Сеулом над спільною відповіддю, повідомили в офісі південнокорейського президента.

Своє занепокоєння зростанням військової співпраці між Росією та Північною Кореєю 21 жовтня також висловив Європейський Союз.

"Якщо повідомлення про перекидання солдатів із Північної Кореї до Росії підтвердяться, це означатиме новий рівень ескалації та значне посилення їхньої співпраці", — сказав речник Європейської комісії Петер Стано на брифінгу для преси.

"Це лише ілюструє, що Росія налаштована на ескалацію своїх незаконних дій проти України й що Росія абсолютно не зацікавлена в пошуку мирних рішень", - додав він.

Цього ж дня речник міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь, заявив про сподівання Пекіна, що всі сторони працюватимуть над деескалацією ситуації.

Речник Кремля Дмитро Пєсков 21 жовтня відмовився прямо відповісти на запитання, чи північнокорейські війська воюватимуть в Україні. Натомість він заявив, що Москва має суверенне право розвивати зв’язки з Пхеньяном у всіх сферах, а питання щодо північнокорейських військових потрібно поставити Міністерству оборони.

Дивіться також: CNN про відео солдатів Північної Кореї: одна з найбільших армій світу готується підсилити війну Росії проти України

Реакція США

Сполучені Штати допоки заявляли, що не можуть підтвердити участь військових Північної Кореї на боці Росії у війні в Україні.

"Я бачив ці повідомлення в медіа. Я не можу підтвердити ці повідомлення на цей час. Ми продовжимо розслідувати їх. Якщо це так, то це серйозно, очевидно, але це також свідчить про те, що (президент Росії) Путін має проблеми, ви знаєте, що він продовжує втрачати багато людей, і ви чули, як я казав раніше, що він втратив десь понад 350 тисяч людей, убитими і пораненими, і ми вважаємо, що це число набагато більше", - сказав міністр оборони США Ллойд Остін 20 жовтня.

"Тож, знаєте, ми бачили, як він ходив жебракувати (tin cupping - ред.) до Північної Кореї та Ірану кілька місяців тому, коли у нього почалися серйозні проблеми з боєприпасами, і якщо це так, то це буде те саме щодо людей. Але знову ж таки, якщо це правда, це серйозно, і за чим ми продовжуватимемо спостерігати", - додав Остін.

"Ми стурбовані повідомленнями про те, що солдати КНДР воюють від імені Росії, що - якби це було правдою - означало б значне посилення оборонних відносин між КНДР і Росією", - заявив 18 жовтня речник Ради національної безпеки США Шон Саветт.

"Такий крок також означатиме новий рівень відчаю для Росії, в міру того, як вона продовжує зазнавати значних втрат на полі бою у своїй жорстокій війні проти України", - додав він.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Південна Корея 18 жовтня заявила, що КНДР на початку цього місяця відправила 1500 військовослужбовців зі своїх спецпризначенців до російського Владивостока з планами додаткового розгортання.

Національна розвідувальна служба Південної Кореї заявила, що ідентифікувала північнокорейських спецпризначенців за допомогою програмного забезпечення для розпізнавання облич зі штучним інтелектом, і що солдати були екіпіровані в російську форму, мали російське спорядження та посвідчення особи.

Також раніше цього місяця у США підрахували, що російські війська зазнали втрат у кількості 600 тисяч вбитих або поранених військових після того, як Москва розпочала вторгнення в Україну в лютому 2022 року — кількість, яка перевищує російські втрати у будь-якому конфлікті з часів Другої світової війни.

"Росія в середньому має понад 1200 втрат на день", – навів дані розвідки американський посадовець Голосу Америки 18 жовтня на умовах анонімності.

Посадовець сказав, що російська стратегія на сході України, зокрема в Курську, передбачає "жертвування своїми солдатами у відчайдушних спробах здобути територію".

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Дивіться також: Остін у Києві оголосив новий пакет допомоги на $400 млн