Як змінились погляди американців на підтримку України – дані соцопитування

Фото: український прапор навпроти Білого дому, Reuters

За останній рік погляди серед американців на те, скільки США витрачають на підтримку Україні у війні, змінились. Менше американців вважає, що Вашингтон витрачає забагато на підтримку Києва у його протистоянні російській агресії. Про це свідчать результати соціологічного опитування Інституту Пірсона/AP-NORC.

"Погляди на те, скільки США витрачає на війну (РФ в Україні – ред.), змінились протягом останнього року. Менше людей вважає, що Сполучені Штати витрачають забагато на підтримку України у повірянні із жовтнем минулого року (34% проти 52%)", – йдеться у висновках соцопитування.

Дивіться також: Громадська підтримка надсилання зброї в Україну знижується, але далі є значною. Останні соцопитування

За даними дослідження, у жовтні 2023 року 52% респондентів відзначили, що, на їхню думку, США витрачають забагато на допомогу Україні, 31% – що США витрачають стільки, скільки потрібно, а 15% – що США витрачають замало. У вересні цього року лише 34% опитаних відзначили, що США витрачає забагато на підтримку України, 39% сказали, що американці витрачають стільки, скільки потрібно, а 21% – що США витрачають замало.

Радикально зменшилось число людей, які кажуть, що Америка допомагає Україні занадто
професор Чиказького університету Костянтин Сонін

"Радикально зменшилось число людей, які кажуть, що Америка допомагає Україні занадто багато. Є більше людей, які кажуть, що обсяг допомоги правильний, є також більше людей, які кажуть що допомога замала. А пів року тому понад половина респондентів говорили, що США витрачають забагато, зараз – близько третини – це суттєва різниця", – говорить у коментарі Голосу Америки професор Чиказького університету економіст Костянтин Сонін.

Експерт пояснює зміни у статистиці тим, що переважна більшість американців, на його думку – три чверті, переконана, що Україна має право захищатись від російського вторгнення і що Сполучені Штати мають допомагати Україні. А новини про наступ російської армії влітку наводять їх на думку, що допомога США недостатня і що США мають допомагати більше.

Опитування відзначає різницю в поглядах між прихильниками Демократичної та Республіканської партій. Так, відповідно до результатів опитування, респонденти, які асоціюють себе з Демократичною партією, більш схильні розглядати Росію як ворога, а Україну – як союзника.

"Немає суспільного консенсусу щодо допомоги Україні, є суттєва партійна різниця у ставленні до України та Росії. Громадськість розділилась у питанні витрат уряду США на допомогу Україні у війні проти Росії", – йдеться у результатах соціологічного опитування. Водночас зниження відсотка тих, хто вважає, що США витрачають забагато на підтримку України, спостерігається як серед республіканців, так і серед демократів. У випадку прихильників Республіканської партії – з 69% у 2023 році до 50% у 2024 році, серед прихильників Демократичної партії – з 37% до 20%, відповідно.

Немає суспільного консенсусу щодо допомоги Україні, є суттєва партійна різниця у ставленні до України та Росії.
опитування Інституту Пірсона/AP-NORC

"Різниця в поглядах величезна. Зараз Америка дуже поляризована політично. Тож не дивно, що демократи переважною більшістю підтримують збільшення допомоги Україні. Це відрізняється від республіканців, які мають своєрідне ізоляціоністське ядро – близько третини республіканців ізоляціоністи", – говорить Костянтин Сонін.

Водночас експерт відзначає, що ця категорія республіканців не проти підтримки конкретно України, вони проти допомоги будь-якій іноземній державі. "Але серед республіканців присутня значна, майже така ж велика частина інтернаціоналістів. Таким чином, існує значна і стабільна підтримка республіканців щодо допомоги Україні", – говорить Сонін.

Половина опитаних респондентів називає Росію противником, а 43% розглядає Україну як країну-союзника, який поділяє інтереси та цінності США. 67% прихильників Демократичної партії вважають Росію противником, порівняно із 43% незалежних респондентів та 40% республіканців. "59% демократів, що також більше за незалежних – 30% та республіканців – 31% вважають що Україна – союзник, що поділяє інтереси США та їхні цінності", – йдеться в результатах опитування.

Нагадаємо, як раніше писав Голос Америки, широкі розбіжності щодо відповідальності США і підтримки України виявило серед прихильників різних американських партій останнє опитування Pew Research Center у липні 2024 року. При цьому щодо того, чи зобов’язані США допомагати Україні – 48% американців сказали, що "так", і 49% – "ні".

Також у липні більшість прихильники обох політичних партій схвалили збереження суворих економічних санкцій проти Росії – 66% серед республіканців і 77% серед демократів.

Відповідно до липневого опитування Pew Research Center, республіканці та демократи продовжують розходитися в думці про політику США щодо України. 62% прихильників республіканців стверджують, що Сполучені Штати не несуть відповідальності допомагати Києву захищатися від вторгнення Росії. Приблизно дві третини демократів і демократично орієнтованих незалежних виборців (63%) кажуть, що США несуть цю відповідальність. Лише близько третини республіканців і прихильників республіканців (36%) говорять те саме. 29% американців вважають, що США надають надто велику підтримку Україні, і така ж частка стверджує, що надається належна кількість (26%).

Дивіться також: Що може дати Україні зняття заборони на експорт зброї, міркують експерти