“Американський народ дуже цим переймається, і я теж” – спікер Джонсон про допомогу Україні

"У нас є зобов’язання та речі, які ми можемо і повинні робити по всьому світу, але спочатку ми повинні подбати про свій власний дім”, – спікер Палати представників США Майк Джонсон. Фото: 2 листопада 2023 року, на фото – спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон

Новообраний спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що хоче об’єднати фінансування для безпеки кордону США разом із допомогою Україні, а от допомогу Ізраїлю - голосувати окремо. На його думку, вдасться досягти двопартійної згоди з обох питань. Про це Джонсон говорив на пресконференції у Конгресі в четвер, 2 листопада.

“Американський народ дуже цим переймається, і я теж. І можу сказати вам, що республіканці в Палаті представників також”, – заявив Джонсон, відповідаючи на питання про голосування щодо пакету допомоги Україні.

Також спікер Палати представників наголосив на тому, що законодавці насамперед мають піклуватись про американський кордон: “У нас є зобов’язання та речі, які ми можемо і повинні робити по всьому світу, але спочатку ми повинні подбати про свій власний дім”. Він підкреслив, що поки американський кордон відкритий, США відкривають себе для великої загрози: “Якщо ми збираємось подбати про кордон в Україні, ми також повинні подбати про американський кордон. І я думаю, що цю ідею підтримують обидві партії”.

Якщо ми збираємось подбати про кордон в Україні, ми також повинні подбати про американський кордон. І я думаю, що цю ідею підтримують обидві партії
Майк Джонсон

Конгресмен-республіканець Том Коул, який очолює Регламентний комітет Палати представників також виступив на користь об’єднання допомоги Україні та фінансування для безпеки кордону США. “Безперечно, набагато легше пояснювати вдома (виборцям) свою підтримку України, яку я сам, якщо чесно, дуже підтримую, говорячи, що ми також робимо щось для нашого південного кордону, адже там - катастрофа. Тому таким чином кожен отримає щось, чого відчайдушно хоче. Я вважаю, що це солідна пропозиція”, – заявив Коул.

Том Коул наголосив, що серед республіканців є різні погляди щодо України, але він впевнений щодо двопартійного консенсусу у питанні фінансування допомоги.

“Я, як людина, яка дуже підтримує надання допомоги, і продовження підтримки, аби покласти край російській агресії проти України, вважаю, що це безумовно в інтересах нашої національної безпеки. Але я знаю, що не всі поділяють таку думку. Тож ми маємо дати їм щось інше, привабливе для них. І хтось, звісно, все одно проголосує проти, і це нормально. Я сподіваюся, що ми досягнемо двопартійного консенсусу”, – додав Коул.

Дивіться також: “Допомога Україні - під загрозою”. Сенатори США про перспективи ухвалення закону щодо фінансування України 

Законодавець від демократичної партії, конгресмен-демократ Піт Агілар на пресконференції 2 листопада заявив, що дії республіканців в Палаті представників “залишають український народ ні з чим у війні, щоб зупинити Путіна”.

“Після 22 днів того як радикальні МАГА-республіканці тримали Палату представників в заручниках, демократи Палати представників готові взятись за роботу, щоб розв'язати найнагальніші проблеми американського народу, знизити витрати, фінансувати наш уряд і переконатися, що ми надсилаємо допомогу нашим союзникам без жодних умов”, – наголосив Агілар. Він підкреслив, що президент США Джо Байден правильно розставив пріоритети у запиті на додаткове фінансування, що стосуються надання допомоги Ізраїлю, Україні, а також для кордону США з Мексикою.

Дивіться також: Байден заветує допомогу Ізраїлю, якщо там не буде коштів для України. Республіканці у Конгресі висунули 12 умов фінансування Києва

В середу спікер Палати представників Конгресу США провів зустріч з сенаторами-республіканцями на якій він повідомив про плани розділити пакети допомоги Ізраїлю та Україні, спершу погодивши в Конгресі допомогу Ізраїлю, після чого буде винесено на голосування окремий український пакет. Про це повідомляє новинне агентство AP та інші американські ЗМІ. Такий підхід прямо суперечить пропозиції президента США Джо Байдена, озвученій у зверненні до нації 19 жовтня, у якому президент закликав Конгрес погодити консолідований пакет вартістю понад 105 мільярдів доларів, що містить допомогу Ізраїлю, Україні, а також додаткове фінансування для убезпечення американсько-мексиканського кордону й боротьби з нелегальною міграцією до США.

Дивіться також: Спікер Палати представників США хоче розділити допомогу Ізраїлю та Україні, але обіцяє підтримати Україну -ЗМІ