США надають Румунії кредит на $ 920 млн для оборонних потреб Бухареста

Міністр оборони США Ллойд Остін вітає міністра оборони Румунії Анжеля Тілвара під час церемонії в Пентагоні у Вашингтоні, 30 березня 2023 р. (Фото: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Сполучені Штати та Румунія 25 вересня мають намір підписати угоду про надання прямого кредиту розміром 920 мільйонів доларів для фінансування програми оборонної модернізації Бухареста, повідомляє агентство Reuters з посиланням на румунський уряд.

За угодою, Міністерство оборони Румунії отримає прямий доступ до 700 мільйонів доларів США в рамках позики. Ще 220 мільйонів доларів будуть надані державній оборонній компанії ROMARM, яка є головним постачальником оборонної техніки та послуг у Румунії.

ROMARM контролює 15 компаній в країні, які виробляють зброю та боєприпаси, починаючи від пороху й аж до керованих ракет.

Теперішній кредит буде наданий Сполученими Штатами через Механізм іноземних військових продажів (FMS за англомовною абревіатурою). Він має 12-річний план погашення.

Надання кредиту відбувається на тлі активізації оборонної модернізації та збільшення оборонних закупівель Румунією з огляду на війну Росії проти України, а також декількох епізодів порушення російськими ударними безпілотниками повітряних кордонів країни.

Румунія, яка є членом ЄС та НАТО, постійно витрачає 2 відсотки свого ВВП на оборону, й мала план збільшити ці витрати до 2,5 відсотка у 2023 році, зазначено на вебсайті Державного департаменту США.

В рамках програми FMS, Сполучені Штати та Румунія наразі мають активні угоди на продаж американських оборонних виробів і послуг Бухаресту загальним обсягом приблизно 6,2 мільярда доларів, включно з системами берегової оборони Naval Strike Missile, обладнанням для винищувачів F-16, а також системами Patriot і HIMARS.

Як нагадує Reuters, у серпні 2024 року уряд Румунії схвалив залучення до 4 мільярдів доларів у вигляді прямих кредитних угод через FMS, а також залучення до 8 мільярдів доларів із фінансових ринків під гарантії уряду США.

Також Пентагон 13 вересня повідомив про схвалення потенційного продажу Румунії 32 літаків F-35, а також двигунів та іншого обладнання, в рамках угоди на суму 7,2 мільярда доларів.

Дивіться також: Блінкен запропонував Раді Безпеки ООН два кроки, які можуть покласти край "війні Путіна"

Румунія має 650-кілометровий кордон з Україною і послідовно підтримує Україну протягом повномасштабного вторгнення Росії. У липні на саміті НАТО у Вашингтоні Румунія доєдналася до кількох інших країн, пообіцявши передати Україні одну систему протиповітряної оборони Patriot. У Румунії також розташований центр навчання пілотів винищувачів F-16, який готує, зокрема й українських пілотів.

Як повідомляв раніше Голос Америки, на початку вересня Румунія підіймала у повітря два бойові літаки F-16 через виявлення російського безпілотника на своїй території під час нічної атаки на Україну, коли Росія здійснювала напади на цивільні об'єкти та портову інфраструктуру на річці Дунай. Бухарест тоді назвав це ескалацією.

Відколи Росія вдерлася в Україну в лютому 2022 року, Румунія кілька разів підтверджувала наявність фрагментів безпілотників на своїй території.

Міністр оборони країни Анжель Тілвар на зустрічі міністрів оборони країн східного флангу Альянсу у Бухаресті 18 вересня заявив, що НАТО повинне дати “добре скоординовану” відповідь на потрапляння російських ракет або безпілотників на територію Румунії.

На думку Тілвара, потрібне якнайшвидше впровадження ротаційної протиповітряної оборони та комплексної моделі протиракетної оборони на сході НАТО.

Румунія, яка межує з Україною і має вихід до Чорного моря, є важливим центром розташування сил НАТО. Наразі близько 3000 американських військових розташовані в країні на кількох військових базах, згідно із сайтом Держдепу.

Your browser doesn’t support HTML5

"Дані нашої розвідки свідчать, що ситуація для Путіна стане набагато складнішою", – міністр закордонних справ Великої Британії Ламмі. Відео