США зацікавлені, щоб Україна та Китай продовжували діалог - Білий дім

Напис «Ми з Україною» біля посольства Канади в Пекіні, середа, 17 травня 2023 р. Уряд Китаю попросив посольства в Пекіні уникати пропаганди після того, як деякі підняли українські прапори або встановили плакати на підтримку України. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

США зацікавлені, щоб Україна та Китай продовжували діалог, щоб Китай міг більше дізнатися для себе про українську позицію. Про це заявив кординатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Ми заявляли, що КНР потенційно може підтримати певне врегулювання шляхом переговорів. Дуже важливо, що президент Сі провів розмову з президентом Зеленським, ми були раді це бачити, оскільки до того часу вони насправді не відкривали для себе українську перспективу. Тому ми заохочуємо, щоб цей діалог продовжувався", - сказав Кірбі.

Він також нагадав, що США не приховували стурбованості тим, що Китай не приєднався до західної спільноти у питанні засудження російської агресії та запровадження санкцій щодо РФ.

"Стосовно Китаю, ми б не хотіли бачити, що будь-яка нація полегшує для пана Путіна вбивство українців. Ми не хочемо, щоб будь-яка нація утримувалася від притягнення його до відповідальності. Китай ухвалює власні рішення, ми дуже чітко дали зрозуміти, якою є наша позиція. Ми дуже чітко висловили свою стурбованість такими країнами, як Китай та іншими країнами, які не беруть участі в міжнародних санкціях", - сказав Кірбі.

Тим часом голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що "геостратегічна історія цього століття, ймовірно, визначатиметься відносинами між Сполученими Штатами і Китаєм, а також тим, чи триватиме конкуренція, чи буде натяк на війну великих держав."

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи заважає допомога Україні належній військовій підтримці Тайваню, і чи змагаються обидві країни за озброєння, Міллі відповів: "І так, і ні. Ні, тому що для них обох у деяких випадках потрібна різна зброя. Так, тому що в певному сенсі є деяка зброя, яка потрібна і тим, і тим, а у нас є лише певна Х-кількість цієї зброї, тож ми повинні балансувати… Тому тут є трохи і "так", і "ні."

Він додав, що є союзники та партнери Сполучених Штатів, які готові підтримувати Україну, та інші, які готові допомагати Тайваню.

У лютому 2023 року голова Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США Вільям Бернс заявив, що голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін наказав народно-визвольній армії Китаю бути готовою провести операцію зі встановлення контролю над Тайванем до 2027 року, повідомляла агенція Reuters.

Дивіть також:

Your browser doesn’t support HTML5

За двома зайцями – чим небезпечна для Китаю підтримка Росії. Аналітик. Відео