Столтенберг: Україна зараз ближче до НАТО ніж коли-небудь

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: AP/Mindaugas Kulbis, зроблено 12 липня 2023 року

Саміт НАТО у Вільнюсі та рішення, ухвалені на цьому саміті, наближають Україну ближче до Альянсу. Про це заявив у підсумковій прес-конференції НАТО у Вільнюсі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

“Україна зараз ближче до НАТО, ніж коли-небудь”, – заявив генеральний секретар НАТО. Він також наголосив, що вчора союзники ухвалили багаторічний план допомоги Україні у переході від армійських стандартів та озброєнь радянських часів до стандартів, які повністю сумісні з НАТО.

Україна зараз ближче до НАТО, ніж коли-небудь.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Столтенберг підкреслив що відтепер НАТО та Україна вестимуть діалог в Раді, щоб “обговорювати та ухвалювати рішення, як рівні”.

“Це значний крок для наближення України до НАТО”, – сказав генеральний секретар альянсу.

Столтенберг зазначив, що альянс подав найпотужніший сигнал стосовно майбутнього членства України в НАТО, зазначивши, що Україна стане членом НАТО, мовляв, майбутнє України – це НАТО.

“Альянс окреслив шлях вперед, який включатиме практичну підтримку для забезпечення оперативної сумісності, зміцнення політичних зв’язків з НАТО Радою "НАТО–Україна", а також скасував вимоги щодо плану дій щодо членства в НАТО”, – заявив Столтенберг.

Дивіться також: Безпекові зобов'язання від G7 не є заміною членству в НАТО – прем'єр Британії Сунак

Генеральний секретар НАТО привітав схвальну оцінку президентом України Володимиром Зеленським створення Ради НАТО–Україна, а також скасування вимоги щодо плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), а також продемонструвало найпотужніший прояв руху вперед і єдності альянсу стосовно майбутнього членства України в НАТО.

Ми домовились про конкретні інструменти, політичні інструменти, щоб допомогти Україні рухатися до членства
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

“Ми домовились про конкретні інструменти, політичні інструменти, щоб допомогти Україні рухатися до членства. Звичайно, всі розуміють, що остаточне рішення з цього приводу не може бути прийняте до того, як ця війна закінчиться”, – наголосив Столтенберг.

Раніше президент України Володимир Зеленський, виступаючи на саміті НАТО у Вільнюсі, сказав, що вдячний за військову підтримку та похвалив НАТО за те, що альянс запропонував Україні шлях до членства після закінчення війни з Росією.

Як зауважують оглядачі, Зеленський намагався применшити розчарування щодо відсутності чітких термінів щодо вступу до Альянсу, оскільки лідери країн НАТО прагнули продемонструвати єдність на саміті у Вільнюсі.

Він відзначив, що результати саміту у Вільнюсі загалом були хорошими, і привітав низку оголошень про нову військову допомогу від союзників та про створення Ради Україна–НАТО, яка дозволить Україні бути присутньою на обговоренні рішень альянсу. Президент США Джо Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Вільнюсі запевнив, що США продовжуватимуть підтримувати Україну. Байден зазначив, що одного дня країни НАТО разом святкуватимуть офіційне членство України в альянсі.

Дивіться також: Брифінг. Другий день саміту НАТО: які результати для України?

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Другий день саміту НАТО: які результати для України?