Лубінець: Звернення України до суду ООН щодо геноциду, який чинять росіяни, — питання часу

Перша зустріч Національної коаліції країн з повернення українських дітей у Києві, 8 грудня 2023 року.

Україна збирає докази примусової депортації росіянами українських дітей, які потенційно можна використати для звинувачення Росії у геноциді у Міжнародному суді ООН. Про це в інтерв’ю Голосу Америки розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Станом на зараз ми разом з міжнародними партнерами робимо всю роботу. На мій погляд, це питання часу — ми точно повинні це зробити. Питання — коли ми накопичимо всю цю доказову базу”, — розповів омбудсман.

Посадовець привітав рішення ПАРЄ назвати депортацію українських дітей геноцидом та висловив сподівання, що країни, які доєднались до міжнародної коаліції з повернення дітей, юридично визнають факт скоєння Росією геноциду українського народу.

Дивіться також: Нова резолюція ПАРЄ закликає парламенти країн визнати викрадення Росією українських дітей "геноцидом" 

“Геноцид має п'ять ознак, одна з яких — примусове переміщення дітей з однієї етнічної групи в іншу. Це те, що роблять росіяни: окупували територію України, забрали українських дітей, вивезли на свою територію, або примусово перемістили в межах тимчасово окупованої території України, забрали українські документи — свідоцтво про народження в першу чергу, видали свої, дуже часто поміняли інформацію і змушують дітей визнавати себе росіянами і використовувати виключно російську мову. Всі факти показують, що це — геноцид”, — розповів Лубінець.

Росія визнала, що з початку повномасштабного вторгнення "прийняла" близько 700 тисяч українських дітей. Лубінець повідомив, що Україні вдалося ідентифікувати 19 546 дітей, а 518 вже повернулися додому.

Водночас, заявив омбудсман, кількість дітей, яких повернули, мізерна в розмірі трагедії. За його словами, найбільша проблема — отримати інформацію про дітей. Він заперечив твердження міністра закордонних справ Росії про те, що країна передала таку інформацію.

“В мене є офіційні відповіді з боку міжнародних організацій, до яких я звертався — немає жодних списків, жодної інформації. Повернення кожної дитини, як маленька спецоперація — нові підходи, нові аргументи, нові партнери, навіть нові логістичні маршрути”, — розповів Лубінець.

За його словами, після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової за звинуваченнями в незаконній депортації дітей з території України до Росії, повертати дітей стало простіше. Зокрема, міркує Лубінець, завдяки цьому вдалося повернути дітей, про яких росіяни відмовлялись навіть говорити.

Дивіться також: Україна повернула підлітка з Маріуполя, якого депортували до РФ і хотіли поставити на військовий облік

“Після рішення МКС світ прокинувся. Це рішення стало як холодний душ для лідерів — всі почали не просто “глибоко занепокоюватись”, а й нарешті діяти”, — вважає уповноважений з прав людини.

Більше про це, а також як повертають цивільних заручників, і що вдалося з'ясувати слідчим у справі про падіння російського літака ІЛ-76 —читайте у повній версії інтерв’ю.

Дивіться також: Ми не знаємо про більшість військовополонених українців в Росії. Інтерв'ю з омбудсменом Дмитром Лубінцем.