Північний і Південний Судан проводять переговори в справі Аб’єй

Мітинг в Аб’єй

Посередники Північного і Південного Судану далі проводять переговори у намаганнях опрацювати деталі угоди щодо спірного району Аб’єй.

За повідомленням кореспондента Голосу Америки Пітера Гайнлайна, президенти Південного і Північного Судану покинули переговори у столиці Ефіопії Аддіс-Абебі, проте зустрічі на нижчому рівні продовжуються.

Минулого місяця, армія Північного Судану захопила контроль над багатим на нафту районом Аб’єй, що призвело до втечі звідти десятків тисяч мешканців.

У понеділок, посередники Афросоюзу повідомили, що сторони, в принципі, домовилися щодо демілітаризації Аб’єй і розгорнення там ефіопських миротворців.

Представник Півдня Ароп Денґ сказав кореспондентам у вівторок, що тепер сторони виключно зосереджуються на питаннях безпеки Аб’єй.

На район Аб’єй претендують як Північний Судан, так і Південь. Суперечка між ними викликала занепокоєння щодо можливості поновлення громадянської війни у Судані. Нагадаємо, що 9 липня Південний Судан стане окремою і найновішою державою Африки.