США та Японія проводять навчання на тлі напруженості навколо Тайваню

Ілюстративне фото: корабель Японських морських сил самооборони Kurama очолює формацію з інших суден під час заходу біля затоки Сагамі, на південь від Токіо, 15 жовтня 2015 р. Фото: AP Photo/Koji Ueda

Сполучені Штати та Японія розпочали спільні 10-денні військові навчання на тлі загострення напруженості між Китаєм і Тайванем та продовження війни в Україні, повідомляє AFP.

У нас є сильне відчуття терміновості, що ми не можемо виключити можливість виникнення серйозної ситуації, схожої на Україну, в регіонах поблизу нашої країни
Йошіхіде Йошіда

У навчаннях під назвою Keen Sword ("Гострий меч"), які проходять що два роки, беруть участь 45 тисяч військовослужбовців з двох країн, 40 кораблів та 370 літаків, а також сили з Австралії та Канади. Навчання проходитимуть по всій Японії.

"У нас є сильне відчуття терміновості, що ми не можемо виключити можливість виникнення серйозної ситуації, схожої на Україну, в регіонах поблизу нашої країни, — заявив напередодні генерал Йошіхіде Йошіда з Сил самооборони Японії. — Ми сповнені рішучості запобігти та стримати таку ситуацію".

За словами Йошіди, американсько-японський альянс є неодмінною частиною регіональної стабільності. Таку думку також поділяють у США та НАТО.

Зокрема, зустріч міністрів оборони НАТО у Брюсселі 17-18 жовтня вперше пройшла у розширеному форматі, із залученням Австралії, Японії, Нової Зеландії та Південної Кореї, а також на рівні ЄС.

"Війна в Україні показала, що нестабільність у Європі може мати далекосяжні наслідки в усьому світі, і що країни за тисячі миль від нас – як-то Іран, Китай і навіть Північна Корея – можуть зіпсувати безпеку на нашому власному подвір’ї. Наш світ тісно пов’язаний – і наша безпека також", – сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте, який головував на своїй першій зустрічі міністрів оборони НАТО після вступу на посаду на початку жовтня.

"Гострий меч" забезпечить збереження нашої переваги над тими, хто прагне підірвати заснований на правилах міжнародний порядок", — заявивадмірал Стів Кьолер, командувач Тихоокеанського флоту США.

Дивіться також: Плохій: Майбутнє світу залежить від результату війни Росії проти України

Відчуття звʼязку безпеки Індо-Тихоокеанського регіону з війною в Україні є послідовно присутнім в офіційній японській політиці та риториці.

Як повідомляв раніше Голос Америки, новий прем’єр-міністр Японії Шігеру Ішіба 4 жовтня у своїй першій політичній промові попередив, що "сьогоднішня Україна може бути завтрашньою Східною Азією", сказавши, що світ стає дедалі більш поляризованим.

"Багато хто боїться, що сьогоднішня Україна може бути завтрашньою Східною Азією. Чому стримування не спрацювало в Україні?" - заявив Ішіба у парламенті країни.

Така риторика Ішіби наслідує позицію його попередника на посаді, Фуміо Кішіди, який ще влітку 2022 року заявив, що "Україна сьогодні може стати Східною Азією завтра".

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Японія стала одним з найбільших донорів допомоги Києву. За даними Кільського інституту світової економіки, який слідкує за допомогою міжнародних партнерів Україні, Японія надала Києву загалом понад 9 мільярдів євро допомоги станом на 31 серпня 2024 року, що ставить її на четверте місце серед усіх країн-донорів.

Дивіться також: "Вітаємо дії будь-якої країни, що підтримує українців". Держдеп про ймовірну допомогу від Сеула

За словами речника Сил самооборони Японії, під час американсько-японських навчань буде вперше відпрацьовано повітряну "евакуацію" з острова Йонагуні, найближчого до Тайваню японського острова.

Самі ж навчання відбуваються через тиждень після того, як Китай провів власні військові навчання поблизу Тайваню, які включали імітацію блокування портів й окремих районів острова, а також напад на морські та наземні цілі, повідомляє Reuters.

Китай, який розглядає самоврядний демократичний Тайвань як свою власну територію, останніми роками влаштовував майже щоденні військові маневри навколо острова, включно з відпрацюванням блокування та нападів на порти, додає Reuters. Пекін офіційно не виключає застосування сили задля повернення Тайваню під свій контроль.

У відповідь на китайські навчання, міністр оборони Тайваню Веллінгтон Ку заявив 23 жовтня, що справжня блокада Тайваню Китаєм стала б актом війни та мала б далекосяжні наслідки за межами Тайваню, адже п'ята частина світових вантажів проходить через Тайванську протоку.

За його словами, за міжнародним правом, блокада забороняє всім літакам і кораблям заходити в заблоковану зону.

"Тоді згідно з резолюціями ООН це розглядається як форма війни", – додав він, пояснивши, однак, що навчання й справжня блокада є абсолютно відмінними.

Китай стверджує, що Пекін має виключну юрисдикцію над Тайванською протокою шириною близько 180 км. Тайвань і Сполучені Штати вважають, що Тайванська протока є міжнародним водним шляхом.

Військово-морські сили США регулярно проходять через протоку для відстоювання свободи судноплавства. Інші союзники США, такі як Канада, Німеччина та Велика Британія, також виконували подібні місії, що викликає невдоволення Пекіна.

У статті використано матеріали Reuters та AFP.

Дивіться також: Південна Корея може почати постачати зброю Україні на тлі ймовірної участі у війні військ КНДР