У столиці Сирії сталися два потужні вибухи

За повідомленням державних мас-медіа Сирії, у п’ятницю щонайменше два потужні вибухи прогриміли у столиці Дамаску внаслідок яких загинули 10 людей.

Активісти повідомляють, що перший вибух стався біля мечеті, де зібралися антиурядові протестувальники після п’ятничних молитов. Уряд поклав на «терористів» відповідальність за скоєння, за його словами, самогубного нападу.

Раніше, вибух пролунав у сусідньому індустріальному районі Дамаска.

Втім чільні представники ООН та Євросоюзу піддають Сирію гострій критиці і вимагають негайного виконання умов міжнародного плану припинення вогню, який вступив в силу цього місяця.

Виступаючи на прес-конференції у п’ятницю в Індії, генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив глибоку струбованість зростанням кількості жертв у людях у Сирії, незважаючи на повторні обіцянки уряду покінчити з кровопролиттям.

Сьогодні в багатьох сирійських містах, включно з осередками опозиції Алеппо та Гама, проходили масової протести, учасники яких вимагали відставки президента Башара аль-Асада.

У п’ятницю, спостерігачі ООН знову відправилися в райони, де точаться сутички між урядовими силами та повстанцями. Процес розміщення спостерігачів у Сирії проходить повільно. Досі в країну прибуло 15 членів передової групи. Речник спеціального посланця ООН та Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннана повідомив, що ще 15 спостерігачів повинні прибути в країну у понеділок.

Рада Безпеки ООН схвалила план щодо надіслання до Сирії 300 міжнародних спостерігачів.