Глава МЗС Туреччини закликає до сильної та об’єднаної сирійської опозиції

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу закликав сирійську опозицію об’єднано йти шляхом до вільної і демократичної Сирії кажучи, що «слабка і дезорганізована» опозиція лише принесе користь уряду президента Башара Асада.

Виступаючи у понеділок на конференції опозиції, яку скликала у Каїрі Ліга арабських держав, Давутоглу сказав, що уряд Сирії безуспішно намагається «змінити напрям історії».

«У Сирії відбудуться зміни і перехід влади. Це неминуче», заявив турецький міністр, «і остаточно в Сирії буде нова адміністрація і демократичний режим. Необхідно ясно зрозуміти, що лише сирійський народ має вирішити майбутнє будь-якої домовленості щодо їх власної країни.»

Давутоглу зазначив, що роль міжнародної громадськості полягає у наданні підтримки очоленому сирійцями процесі переходу влади. Він також сказав, що у п’ятницю в Парижі відбудеться засідання «Друзів Сирії», участь в якому візьмуть представники близько 100 країн та організацій.

Нагадаємо, що в суботу на міжнародній конференції у Женеві було прийнято спрощену версію плану посланця ООН Кофі Аннана щодо створення перехідного уряду в Сирії. На вимогу Росії, компромісна угода передбачає можливість участі Асада у тимчасовій адміністрації.

Члени опозиції назвали план «нечітким» і «фарсом» та виключили будь-яку можливість розподілу влади з Асадом.