ООН закликає до розслідування масового вбивства в Сирії

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Пілай закликала до незалежного розслідування того, що, за її словами, було «жахливим» убивством минулого тижня десятків цивільних у сирійському місті Гула, кажучи, що цей інцидент, можливо, дорівнює злочину проти людства.

Наві Пілай зробила це у заяві до Ради ООН з прав людини, яка має екстрені наради в Женеві для обміркування вбивства щонайменше 108 осіб, з яких майже половина – діти.

Рада обмірковує резолюцію, запропоновану Сполученими Штатами, Туреччино і Катаром, що осуджує вбивство, яке викликало обурення міжнародної громадськості й відновило зусилля з метою покласти край 15-місячному конфлікту в Сирії.

Проект резолюції, який поширено в четвер, і з яким мав можливість ознайомитися Голос Америки, покладає щонайменше часткову вину на сирійський уряд.

Персонал ООН, який відвідав місто Гула після вбивства, що сталося 25 травня, повідомив, що є підозріння про причетність до подій проурядового збройного формування Шабіга.

У четвер сирійський уряд звинуватив у відповідальності збройні угруповання опозиції, які, за його словами, атакували родини, що не бажали приєднатися до антиурядових протестів. Однак голова Постійного представництва США при ООН Сюзен Райс назвала твердження сирійського уряду «нісенітницею».