ООН запросила Іран на мирні переговори щодо Сирії

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

Організація Об’єднаних Націй офіційно запросила Іран на довгоочікувані мирні переговори щодо Сирії, які мають розпочатися у Швейцарії в середу. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив репортерам у неділю, що, на його думку, Іран «повинен бути частиною розв’язки в Сирії» і що міністр закордонних справ Джавад Заріф запевнив його, що Іран розуміє основи переговорів.

Проте головна опозиційна Сирійська національна коаліція не бажає, щоб Іран брав участь у переговорах і заявила, що відмовиться від участі, якщо Пан Гі Мун не відкличе запрошення.

Представниця Державного департаменту США Джен Сакі заявила, що Сполучені Штати «глибоко занепокоєні» з приводу підтримки Іраном уряду президента Сирії Башара аль-Асада та що Іран мусить погодитись на цілі мирної конференції або бути позбавлений запрошення.

В оприлюдненому в понеділок інтерв’ю президент Башар аль-Асад заявив Французькому агентству новин, що конференція мусить зосередитись на питанні тероризму, і що його сили борються з екстремістським угрупованням, а не з народним повстанням.

Протягом трьох років кризи сирійський уряд рутинно називає опозиційних бойовиків терористами.