Сучасні лазерні технології дозволяють досить легко позбутися тату

У США останні двадцять років татуювання стало настільки популярним, що приблизно 15 відсотків американців мають хоча б одне невеличке тату. Щоправда, з часом чимало людей, з тих чи інших причин, прагнуть його позбутися. Раніше це було складно, але з розвитком лазерних технологій усунути нагадування про безтурботну молодість стало досить легко.

Девід переконаний, тату служило йому захисним талісманом. З Іраку він повернувся живим не без допомоги двоголового орла зі щитом посередині. Втім, з часу служби в Іраку у житті Девіда сталося багато змін. Народження третьої дитини остаточно переконало його в тому, що татуювання не личить його новій ролі – батька великої родини. Це і привело його у клініку, що спеціалізується на лазерному видаленні татуювань.

«Ніколи не думав, що в мене будуть діти, і що я зважатиму на їх ставлення до моїх тату. Але я хочу дати добрий приклад. У мене щойно народилася третя дитина, і я зрозумів, що не хочу, щоби вони бачили це на мені», - каже Девід.

Лікар Кен Селлер каже, що його клієнтами, переважно, є жінки, які зробили тату ще у школі чи у коледжі, а тепер хочуть його позбутися, оскільки вважають, що малюнок на тілі сповільнює їх професійний ріст.

«Дехто реагує емоційно, кажучи: «Це був найкращий день мого життя. Цьому тату вже 20 років. Інші ж кажуть: я хочу його позбутися. Ви собі не уявляєте, як я мрію його видалити», - розповідає лікар Кен Селлер.

Опитування громадської думки вказують, кожен третій американець, віком від 18 до 40, має на собі бодай одне тату. Але останнім часом все більше з них звертаються до клінік, щоб позбутися їх. Медичні заклади, що спеціалізуються на лазерному видаленні тату, процвітають – клієнтів у них дуже багато. Дженніфер – юрист, працює у престижній столичній фірмі. До Кена прийшла, аби усунути зі щиколотки старе татуювання.

«Я зробила це тату у 18 років. Це було не найрозумніше рішення у моєму житті. Але ж тоді я не спілкувалася із клієнтами, не ходила на різні наради. Хочу позбутися його та забути, що воно колись було», - пояснює вона своє рішення.

Нова лазерна апаратура робить процедуру видалення тату менш болісною і дешевшою. Лазер руйнує частинки чорнила допоки вони не стають настільки маленькими, що поглинаються і виводяться організмом самостійно. Кілька сеансів і татуювання повністю зникає.

«Колись я думав , це тату - назавжди. Тепер вважаю, що не обов’язково мати зображення на тілі і показувати усім, хто ти і як себе почуваєш. Це бажано тримати всередині», - говорить Девід.

Ніщо не вічне. Тепер і татуювання, які, як вважалось, не можна видалити, можна прибрати з тіла завдяки сучасній лазерній технології.