«Третя сила» злилася з владою: Тігіпко приєднав свою партію до ПР

Сергій Тігіпко

«Сильної України» більше нема. Партія Тігіпка злилася в одне ціле з владною Партією регіонів. Про об’єднання повідомив на прес-конференції в Києві прем’єр-міністр Микола Азаров. Як він пояснив, партії зливаються, щоб консолідувати зусилля для проведення реформ.

«Ми з Сергієм Леонідовичем домовилися виступити з ініціативою об’єднання наших партій шляхом приєднання «Сильної України» до Партії регіонів. Ми не сперечаємося тут, хто головніший, хто більший, хто сильніший. Ми відкриті для об’єднання усіх сил, які стоять на програмі реформ».

Своєю чергою, віце-прем’єр Сергій Тігіпко підтвердив, що йде на такий крок заради реформ.

«Україні потрібні реформи, і для мене це головне», – заявив лідер «Сильної України» на прес-конференції у вівторок. Як він додав, «увійшовши в партію влади зсередини, розробляти й впроваджувати реформи буде легше».

Лідери політсил пояснили, що оголошення ініціативи не означає одномоментного злиття партій і що процес забере принаймні два місяці. Спочатку створять робочу групу з об’єднання, далі відбудуться з’їзди обох партій, а завершить справу об’єднавчий з’їзд.

А тим часом український політикум сприйняв новину з великою часткою іронії. Як зауважив, коментуючи подію, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, Тігіпко «купив квиток на «Титанік». За словами Гриценка, претензії Тігіпка на європейськість розвіялися остаточно, і своїм рішенням він «злив» власну партію і себе як політика.

Про те, що входженням у партію влади Тігіпко втратив останні шанси на самостійне політичне майбутнє, кажуть також експерти. Для чого «Сильній Україні», лідер якої посів третє місце на президентських виборах, знадобилося вливатися в Партію регіонів? Про це «Голос Америки» запитав наукового директора школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексія Гараня та голову правління Центру «Соціовимір» Сергія Тарана.

Олексій Гарань: «Тігіпко як «тюнинг» для Партії регіонів»

«Про те, що Тігіпко є одним із варіантів «тюнингу» для Партії регіонів, надання їй, так би мовити, певного респектабельного вигляду, – говорили давно. Інша річ, що «Сильна Україна», яка раніше позиціонувалася як центристський проект, реформаторська «третя сила», тепер, об’єднуючись з Партією регіонів, втрачає самостійне значення.

Ми всі пам’ятаємо політичний шлях Тігіпка. Він був начальником виборчого штабу Януковича у 2004 році. Потім їхні політичні шляхи розійшлися, тепер зійшлися знов. Тому певним чином коло замкнулося.

Можливо, що у самій Партії регіонів за рахунок цього об’єднання відбудеться посилення менш радикального, більш прагматичного крила. Все-таки прийдуть якісь нові люди. В перспективі це, можливо, навіть надасть Партії регіонів більш збалансованого характеру. Але на даний момент люди Тігіпка там, звичайно, не будуть домінувати, і «Сильна Україна» розчиниться.

Я не певен також, що злиття двох політсил дасть злиття їхніх рейтингів. Тому що для електорату Тігіпка було важливо, що він все-таки позиціонувався як «третя сила». А тепер виявляється, що він іде на союз з владною силою. Злиття рейтингів не буде. Принаймні частина електорату «Сильної України» не голосуватиме за Партію регіонів. З другого боку, рейтинг самої «Сильної України» зараз, м’яко кажучи, не дуже високий, що показали результати місцевих виборів.

Тому, підсумовуючи, я сказав би так: на даний момент це іміджевий крок для Партії регіонів, бо за останній рік «регіонали» наробили багато всяких дурниць, і для них це можливість покращити свій імідж. І можливо навіть, що це злиття якимось чином послабить позиції горезвісних «яструбів» з ультра-проросійського крила Партії регіонів, таких, як, скажімо Вадим Колесніченко та інші. Але вирішальної ролі представники «Сильної України» все одно відігравати не будуть».

Сергій Таран: «Тігіпко це «план Б» для Партії регіонів»

«Насправді все дуже просто. Для Партії регіонів є очевидним, що на парламентських виборах існує величезна проблема з першим номером списку. Якщо цим першим номером буде Азаров, то, оскільки значна частина негативу за так звані реформи лягає саме на нього, шансів на успіх Партія регіонів не матиме. Тому стратеги «регіоналів» вирішили, що список Партії регіонів на наступних парламентських виборах має очолити саме Тігіпко, відносно популярна особа з середовища провладної еліти. Жодної іншої кандидатури в середовищі Партії регіонів просто немає.

За цим, можливо, є ще й інший стратегічний розрахунок. Адже за парламентськими виборами дуже скоро будуть президентські. Рейтинг Януковича стрімко іде вниз, і якби сьогодні відбулися президентські вибори, то в другому турі дуже багато кандидатів могли б перемогти чинного президента. Тому, можливо, влада розраховує, що Тігіпко міг би стати планом «Б» для нинішньої еліти. Якщо Янукович не зможе подолати суперників у другому турі на майбутніх президентських виборах, то такою запасною кандидатурою може стати Тігіпко.

Думаю, що його готують на посаду прем’єр-міністра. Адже щоб ставити на якусь кандидатуру з Партії регіонів, яка би могла хоч трохи замінити Януковича, треба, щоб цей кандидат відповідав трьом критеріям. Перше – він має бути рівновіддалений від кланів Партії регіонів. І Тігіпко саме такий, він не з середовища Партії регіонів і тому рівновіддалений від кланів Партії регіонів. По-друге, він повинен мати відносно самостійний рейтинг. І Тігіпко має самостійний рейтинг, тоді як не мають самостійного рейтингу ні Ахметов, ні Клюєв, ні Азаров. І третій критерій – він має бути лояльний і легко керований. А вся кар’єра Тігіпка свідчить про те, що він дуже компромісний політик, – інакше б він не йшов працювати в нинішній уряд, а робив би самостійну кар’єру. І оскільки ним легко управляти, то саме на нього й поставила Партія регіонів на той випадок, якщо лідером не зможе бути ні Азаров, ні, можливо, в перспективі, і Янукович. Тігіпко відповідає згаданим трьом критеріям, і тому він відносно задовольняє Партію регіонів на нинішньому етапі», – сказав Таран Голосу Америки.

Нагадаємо: на президентських виборах 2010 року Сергій Тігіпко посів третє місце; за «молодого реформатора» віддали свої голоси понад 13% виборців.