Гурт ТНМК у турі Північною Америкою збирає гроші для України усупереч шторму Деббі

Виступ гурту ТНМК у Нью-Йорку, 8 серпня, 2024р.

Понад 37 тисяч доларів на допомогу українському війську зібрав гурт ТНМК під час концертів у Пенсильванії та Нью-Йорку – перших містах туру Північною Америкою. Подальші концерти опинилися під загрозою через шторм Деббі, що вирує на континенті, один канадський виступ довелося скасувати. Але музиканти пересіли на мікроавтобус замість скасованого авіарейсу і таки дісталися Канади.

Не дивлячись ні на що, ні на ураган Деббі, ні на відміну авіаресів, ТНМК таки добрався до Канади
Фагот

"Не дивлячись ні на що, ні на ураган Деббі, ні на відміну авіаресів, Танок на Майдані Конго таки добрався до Канади", – сказав вокаліст гурту Фагот (Олег Михайлюта), звертаючись до прихильників у соцмережах.

Тур триває завдяки концертній агенції MoLoKo, а благодійні аукціони та збір коштів допомагає проводити фундація Liberty Ukraine.

Зібрані кошти підуть на потреби Головного управлінню розвідки Міноборони України, очільник якого Кирило Буданов напередодні вже відзначив музикантів ТНМК за зібрану ними допомогу.

Музиканти сподіваються зібрати не менше, ніж 100 тисяч доларів США, як це було у турі Європою.

“Зроби мені хіп-хоп”

На концерті у Нью-Йорку благодійну мету ТНМК підтримали їхні шанувальники з кількох поколінь, адже гурт створений ще в 1989 році.

“Я була шокована, коли дізналася, що вони співали, коли моя мама ще була маленькою, – поділилася враженнями блогерка зі штату Нью-Джерсі Яна Буковецька. – Але Фагот і Фоззі просто вразили своєю енергією на сцені! Нереальний концерт!”

“З 1998 року, коли вийшла ця пісня ["Зроби мені хіп-хоп", - ред.], я постійно її включав на телебаченню, – згадує присутній на концерті капітан 56-ї Маріупольської бригади ЗСУ, експрокурор та адвокат Сергій Майданюк. – У мене батька звати Іван, і коли вони співають “Ванія, Ванія, зайшов до мене Ваня, мені оте твоє кохання не потрібно, Ваня”... Батька це так дратувало!” (усміхається, – ред.).

Я знаю цю пісню напам'ять! Сьогодні я її прямо тут підспівував
Сергій Майданюк

Майданюк (позивний “Мастіф”), каже, що засмутився, коли концерт добіг кінця, а він так і не почув улюблену пісню. Але щойно музиканти вийшли “на біс” саме з цією композицією, він був просто у захваті – підспівував усі слова багаторічного хіта “Зроби мені хіп-хоп”.

Капітан ЗСУ перебуває у США на протезуванні – втратив ногу унаслідок поранення, отриманого при обороні Донеччини:

“26 лютого я вже був на Донеччині, воював за Волноваху, у гарячих точках Донецької області. Поблизу Донецького аеропорту я отримав поранення, перебило артерію, наклав турнікет, лікарі півтори доби намагалися врятувати ногу, але були вимушені ампутувати”.

Майданюк вчився у Харківській юридичній академії, тому, розповідає, харківський гурт ТНМК особливо йому близький.

Зберегти Україну - в маленьких українцях за кордоном

Якщо не генеруємо гроші на смерть ворогам, то потрібні будемо не як українці на сцені, а як українці з автоматом
Фоззі

Учасники гурту завдяки концертам у Європі вже оплатили придбання евакуаційних човнів для операцій ГУР на Дніпрі та на тактичні аптечки, які купує для фронту БФ “Згуртовані”.

Загалом з лютого 2022 року ТНМК дали концерти у понад 22 країнах світу.

"Це наша головна мета, ми ж не приїхали танцювати і якісь спогади в людях збуджувати", – розповів Голосу Америки вокаліст гурту, музикант і письменник Фоззі (Олександр Сидоренко).

"Якщо ми не генеруємо гроші на смерть ворогам, якщо ми не генеруємо контент, який генерує гроші на смерть ворогам, тоді ми потрібні будемо не як українці на сцені, а як українці з автоматом”, - додає вокаліст та автор текстів гурту.

За словами Фоззі, Україні слід усвідомити, що багато українців, котрі виїхала за кордон під час війни, не повернуться. Утім, каже, вони можуть станути потужною силою країни у світі:

"Імперія впаде”, але маємо її трошки підштовхнути всі разом
Фоззі

“Серед маленьких американців будуть українці, так от ми маємо зберегти Україну в них. І подовжити все це. Оскільки цей “дощ надовго”, “імперія впаде”, але ми маємо її трошки підштовхнути всі разом, ви – тут, ми – там, окей?”

Фоззі також навів приклад відомих спортсменів, які "виросли за кордоном, але зберігають національну ідею", він згадав Златана Ібрагімовича, народженого у сім’ї боснійців, югославських емігрантів, який виступав за Швецію.

Як зібрати максимум коштів для ЗСУ за кордоном

Дмитро Топчій, співзасновник організації Liberty Ukraine Foundation, розповів Голосу Америку про непомітні сторонньому оку нюанси збору коштів за кордоном під час музичних концертів:

Спочатку це було дуже хаотично, виконавці думали – покладемо коробочку і гроші назбираються
Дмитро Топчій

“З ‘22 року практично будь-який гурт включає благодійну складову у свої тури, це зрозуміло. Спочатку це було дуже хаотично, виконавці думали – покладемо коробочку і гроші назбираються. Але потрібен професійний підхід, щоб максимізувати збори та зробити все легально, а для цього слід знати і законодавство, наприклад, і інші особливості США”.

Найуспішнішим “музичним” фандрейзингом на військові потреби для Liberty Ukraine Foundation став тур гурту Океан Ельзи.

“Це був наш перший досвід благодійної діяльності під час концерту, і ми тоді ми зібрали 255 тисяч доларів за 10 концертів. За них ми купили 100 з лишком дронів для різних підрозділів ЗСУ”, – розповідає Топчій.

На концертах ОЕ ми зібрали 255 тисяч доларів і купили 100 з лишком дронів для ЗСУ
Дмитро Топчій

Концертні тури, каже він, допомагають за короткі терміни збирати суттєву суму грошей. Для цього працюють аукціони з цікавих та цінних лотів, продаж брендованої продукції та інші складові.

Liberty Ukraine Foundation вже співпрацювала з такою метою із гуртами Друга ріка, Латекс Фауна, зі Степаном Гігою, і зараз – із гуртом Танок на Майдані Конго.

Перемога залежить від кожного українця, чи він в Україні, чи за кордоном

Про роль українців за кордоном каже і капітан Сергій Майданюк:

“Перемога починається з кожного українця, байдуже – він в Україні перебуває чи за кордоном, але всі вносять свою частину в перемогу”.

ТНМК має попереду заплановані концерти у Канаді та США.

Дивіться також: ТНМК у Північній Америці презентував новий проєкт для українців за кордоном

Your browser doesn’t support HTML5

ТНМК у Північній Америці презентував новий проєкт для українців за кордоном. Відео