Транстихоокеанська торговельна угода розвивається без США

Країни-учасниці Транстихоокеанського партнерства (ТТП) домовилися про основні елементи угоди про торгівлю, щоб рухатися далі без Сполучених Штатів, повідомили чиновники в суботу, після того, як опір з боку Канади в останній момент викликав нові сумніви щодо виживання угоди.

Просування угоди є поштовхом для принципу багатосторонніх угод про торгівлю після того, як президент США Дональд Трамп на початку цього року відмовився від ТТП на користь політики «Америка понад усе», яка, на його думку, дозволить зберегти робочі місця в США.

Переговори, часто напружені, були проведені за лаштунками саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) на в'єтнамському курорті Дананг, де Трамп та інші лідери провели головне засідання в суботу.

«Ми подолали найважчу частину», – заявив на прес-конференції міністр торгівлі В'єтнаму Чан Туан Ань.

За його словами, ця угода, яка все ще має бути завершена, тепер називатиметься Всеосяжною та прогресивною угодою для Транстихоокеанського партнерства (CPTPP).

Близько 20 положень початкового договору будуть припинені. До них входять деякі, пов'язані з захистом прав трудящих та навколишнього середовища, хоча більшість пов'язана з інтелектуальною власністю – один із основних каменів спотикання після вилучення США.

«Загальний вплив на більшість фірм досить незначний», – зазначила Дебора Елмс із аналітичного центру Asian Trade Centre додавши, що нова версія є «по суті ідентичною оригінальному документу».

Дивіться також: Які потенційні наслідки виходу США із Транс-Тихоокеанської торгівельної угоди для Штатів і країн-партнерів?

Your browser doesn’t support HTML5

Які потенційні наслідки виходу США із Транс-Тихоокеанської торгівельної угоди для Штатів і країн-партнерів? Відео