Тимошенко відмовилась прибути на процес по ЄЕСУ

Ворота Качанівської колонії, в якій тримають Юлію Тимошенко

Процес у новій справі Юлії Тимошенко – про борги компанії ЄЕСУ – розпочнеться в четвер без участі підсудної. Принаймні екс-прем’єрка відмовилась прибути на попереднє судове засідання через важкий стан здоров’я. Заяву, написану нею власноруч, розмістила у середу на своєму сайті Державна пенітенціарна служба України.

На користь того, що процес розпочнуть без Тимошенко, свідчить також відсутність наряду на її етапування в суд. Про це повідомило журналістів керівництво Качанівської тюрми.

І все-таки захисник екс-прем’єрки Сергій Власенко не впевнений на 100%, що заяву його підзахисної задовольнять. Як він сказав журналістам, не виключено, що влада вирішить силоміць, на ношах, доправити Тимошенко до суду, аби швидше провести процес. При цьому адвокат нагадав, що, за висновком німецьких лікарів з клініки «Шаріте», ув’язнена за станом здоров’я не може брати участь у судовому засіданні.

А от приурочені до початку процесу мітинги протесту, швидше за все, не відбудуться. «Влада хоче зірвати мітинг опозиції у Харкові», – заявила прес-служба партії «Батьківщина». Про намір через суд заборонити мирні акції – попри те, що опозиція вчасно подала заявки на їх проведення – повідомила на своєму сайті харківська міськрада.

А тим часом до Тимошенко не пустили Арсенія Яценюка. Лідер «Фронту змін», який напередодні отримав відмову від Генпрокуратури (яка пояснила, що давати дозвіл на зустріч з ув’язненою не в її компетенції), все одно прибув до Харкова і намагався домовитись безпосередньо з керівництвом Качанівської колонії. Однак начальник колонії такого дозволу не дав. Яценюку пояснили причину: мовляв, зустріч не може відбуватися в камері і має проходити в адміністративному корпусі, а туди Тимошенко неспроможна самотужки дійти. Яценюк у коментарі журналістам поскаржився, що депутатам Європарламенту дозволили зустріч, а депутатові українського парламенту – ні. Він також заявив, що розцінює відмову на побачення з Тимошенко як перешкоди, які чинить влада об’єднанню опозиції (адже саме цю тему – про остаточний формат об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін» – планувалося обговорити). Яценюк також пообіцяв, що, попри відмови, далі домагатиметься зустрічі.

Стан здоров’я ув’язненої лідерки опозиції, як виглядає, не поліпшується; натомість питання про те, де її лікуватимуть, далі залишається відкритим. Чи буде це центральна клінічна лікарня Харкова, наразі невідомо. Німецькі лікарі, які минулої п’ятниці оглядали лікарню на предмет її придатності для лікування Тимошенко, свого висновку ще не оприлюднили. Про це повідомило на прес-конференції в середу керівництво українського Міністерства охорони здоров’я. Раніше екс-прем’єрка дала принципову згоду на лікування у харківській міськлікарні, за умови що німецькі лікарі дадуть на це добро.

Що ж до перспектив лікування екс-прем’єрки за кордоном, то наразі вони виглядають доволі примарними. Українським законодавством це заборонено, – заявив у середу міністр юстиції Олександр Лавринович. За його словами, в’язень, що відбуває покарання, не може перетинати державний кордон України, а спеціальний закон для Тимошенко йому «важко уявити». «Хоча, теоретично, можливо все, навіть політ на Сатурн», – зіронізував Лавринович.