Трамп усунув з посади директора ФБР Джеймса Комі

У листі про звільнення президент Дональд Трамп написав директору Федерального Бюро Розслідувань Джеймсу Комі, що він "не може очолювати бюро ефективно".

Якщо не буде спеціального прокурора, кожен американець правильно підозрюватиме, що рішення усунути Комі з посади - частина приховування.

Причини усунення з посади 56-річного Джеймса Комі названі у двох окремих листах, надісланих від імені міністра юстиції США Джефа Сешнса та його заступника Рода Розенштейна. Там йдеться, що Комі діяв самочинно.

Комі "припустився серйозних помилок" у роботі наприкінці розслідування справи про електронну пошту Гілларі Клінтон, написав Розенштейн, звинувачуючи директора ФБР у тому, що він перебрав на себе обов’язки міністра юстиції, заявивши, що проти Клінтон не висуватимуть судових обвинувачень.

Зараз не зрозуміло, чому президент Трамп вдався до дій у минулорічній справі саме тепер.

Політичні опоненти президента - представники Демократичної партії одразу ж почали припускати, що Джеймса Комі усунено, щоб впливати на розслідування ФБР про можливі зв’язки виборчої кампанії Дональда Трампа з Росією.

"Чи ті розслідування надто наблизилися до президента?... Це не схоже на збіг", - сказав на прес-конференції лідер демократів у Сенаті США Чарльз Шумер.

У відповідь на закиди президент Трамп пізно вночі написав у Твіттері, що здивований обуреною реакцією Шумера, котрий "нещодавно заявив: "я більше не маю впевненості в ньому (Джеймсу Комі)".

Директорів ФБР призначають на 10-річний термін. Комі відпрацював менше чотирьох років.

Джеймс Комі дізнався про рішення президента під час виступу перед працівниками ФБР у Каліфорнії.

Американські ЗМІ, зокрема видання New York Times і Politico, повідомляють, що директор помітив повідомлення - "блискавки" на телеекранах, але вважав, що то був жарт. Сам Комі подію ще не коментував.

Сенатор - республіканець Ліндсі Ґрем сказав, що "з огляду на нещодавні суперечки довкола директора, я вважаю, оновлення піде на користь ФБР і країні".

Але деякі республіканські законотворці заявляють про невідповідність рішення президента.

Сенатор Джон Маккейн оприлюднив заяву зі словами: "хоча президент має законні повноваження усувати директора ФБР, я розчарований президентським рішенням звільнити Джеймса Комі з посади".

Представники Демократичної партії у законодавчому органі США порівняли дії Трампа з кроками президента Ніксона, який звільнив посадовців, котрі розслідували "Вотерґейтський скандал" на початку 70-х років.

Сенатор - демократ Дік Дурбін заявив, що будь-які спроби зупинити, або підірвати розслідування ФБР у справі російського втручання у президентську виборчу кампанію 2016 року "порушить конституційні проблеми".

Дивіться також: Адміністрацію Трампа попереджали, що росіяни мають компромат на радника президента з нацбезпеки Флінна. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Адміністрацію Трампа попереджали, що росіяни мають компромат на радника президента з нацбезпеки Флінна. Відео