Трамп виступив за те, щоб Десять заповідей розмістили в школах і закликав християн голосувати

Кандидат у президенти від Республіканської партії та колишній президент Дональд Трамп виступає на передвиборчому мітингу в Університеті Темпл у Філадельфії, штат Пенсильванія, 22 червня 2024 року.

Дональд Трамп сказав групі євангелістів, що вони "не можуть дозволити собі сидіти осторонь" виборів 2024 року і закликав їх: "Йдіть і голосуйте, християни, будь ласка!"

Виступаючи перед групою політично впливових християн-євангелістів у Вашингтоні в суботу Трамп також виступив за те, щоб Десять заповідей розмістили у школах та інших місцях. Він висловив захоплення новим законом, підписаним цього тижня в Луїзіані, який вимагає вивісити Десять заповідей в кожному класі державної школи.

"Хтось читав "Не кради"? Я маю на увазі, хтось читав ці неймовірні речі? Це просто неймовірно, — сказав Трамп на зборах коаліції "Віра та свобода". - Вони не хочуть це вивішувати. Це божевільний світ".

Днем раніше Трамп опублікував у своїй соціальній мережі допис на підтримку нового закону: "Я ЛЮБЛЮ ДЕСЯТЬ ЗАПОВІДЕЙ У ДЕРЖАВНИХ, ПРИВАТНИХ ШКОЛАХ ТА БАГАТЬОХ ІНШИХ МІСЦЯХ. ПРОЧИТАЙТЕ ЦЕ — ЧИ МИ МОЖЕМО ЯК НАЦІЯ ПОМИЛИТИСЬ???"

Колишній президент і ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії підтримав цей крок, в час, коли він прагне активізувати своїх прихильників із релігійних правих, які активно підтримали його, хоча спочатку з підозрою поставились до двічі розлученої нью-йоркської знаменитості під час його перших виборів на посаду президента в 2016 році.

Ця підтримка триває попри вирок Трампу в першій із чотирьох кримінальних справ проти нього. Минулого місяця присяжні визнали Трампа винним у фальсифікації ділової документації, щоб приховати виплату грошей порноакторці Стормі Деніелс перед виборами 2016 року. Деніелс стверджує, що у неї був сексуальний контакт із Трампом десять років тому. Він це заперечує.

Небажання Трампа заборонити аборти на загальнодержавному рівні і детально пояснити свої погляди із цього питання суперечать позиції багатьох членів євангельського руху, які, як очікується, допоможуть йому забезпечити голоси виборців у листопаді під час реваншу із президентом-демократом Джо Байденом.

Хоча багато членів руху хотіли б, щоб він зробив більше для обмеження абортів, вони вважають його найбільшим борцем за це через його роль у призначенні суддів Верховного суду США, які скасували захист права на аборти на загальнодержавному рівні у 2022 році.

Трамп наголосив на цьому у суботу, сказавши: "Ми зробили щось дивовижне". Але це питання вирішують окремі штати.

"Кожен виборець має йти серцем і робити те, що правильно, але ми також маємо виграти на виборах", — сказав він.

Хоча він і ставить собі в заслугу скасування права на аборти згідно зі справою справи Роу проти Вейда, Трамп також попередив, що аборти можуть бути політично складним питанням для республіканців. Місяцями він не відповідав на питання про свою позицію щодо загальнодержавної заборони абортів.

Минулого року, коли Трамп виступав перед коаліцією "Віра та свобода", він сказав, що "федеральний уряд відіграє життєво важливу роль у захисті ненародженого життя", але не надав подробиць.

У квітні цього року Трамп заявив, що тепер це питання слід залишити на розсуд штатів. Пізніше в інтерв'ю він заявив, що не підпише загальнодержавну заборону абортів, якщо її ухвалить Конгрес. Він поки що відмовився розповісти про свою позицію щодо доступу жінок до таблеток для переривання вагітності міфепристону.

Близько двох третин американців стверджують, що аборти загалом мають бути легальними, згідно з минулорічним опитуванням, проведеним Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Учасники євангельського зібрання в суботу сказали, що, хоча вони хотіли б, щоб аборти заборонили на рівні держави, Трамп не втрачає їхньої підтримки.

"Я воліла би, якби він підписав державну заборону, — сказала Джеррі Дікінсон, 78-річна соціальна працівниця на пенсії та членкиня "Віри та свободи" із Нью-Джерсі. — Однак я розумію, що згідно з Конституцією це рішення має залишатися на розсуд штатів".

Дікінсон критикує закон про аборти свого штату, який не встановлює обмежень на процедуру на основі терміну вагітності. Але вона сказала, що, окрім того, що віддає перевагу національній забороні, залишити це питання штатам "це найкраща альтернатива".

Джон Пуднер, 59-річний чоловік, який нещодавно заснував відділення "Віри та свободи" у своєму рідному штаті Вісконсін, сказав, що члени руху відчувають лояльність до Трампа, але "загалом ми хотіли б, щоб він більше виступав "за життя".

"Я думаю, що багато хто, знаєте, у русі "за життя" відчувають, що, ... він занадто далеко виступає "за вибір", — сказав він. — Але вони цінують його призначення суддів Верховного суду і це позитив для громади, що виступає "за життя".

Згідно з AP VoteCast, широкомасштабним опитуванням електорату, приблизно 8 з 10 білих євангельських християн-виборців підтримали Трампа в 2020 році, і майже 4 з 10 виборців Трампа ідентифікували себе як білі християни-євангелісти. Того року білі християни-євангелісти склали близько 20% загального електорату.

Окрім підтримки на загальних виборах, Коаліція "Віра та свобода" планує спонукати проголосувати за Трампа та інших республіканців, залучаючи волонтерів і оплачуваних працівників, щоб ходити по мільйонах осель виборців у штатах, де жоден із кандидатів не має однозначної переваги.

У суботу Трамп сказав, що євангелісти та християни "не голосують так часто, як мають", і пожартував, що після того, як вони проголосують в листопаді, його не хвилює, чи голосуватимуть вони знову.

Він заявив, що християнство перебуває під загрозою через, на його думку, розмивання свободи, закону та державних кордонів.

Протягом приблизно 90-хвилинного виступу він кілька разів повертався до теми кордону між США та Мексикою, і описуючи мігрантів, пожартував, що сказав своєму другові Дані Вайту, президенту Ultimate Fighting Championship, залучити їх до нової версії спорту.

"Чому б вам не створити лігу мігрантів і не мати свою звичайну лігу бійців. І тоді у вас є чемпіон вашої ліги проти чемпіона мігрантів, — описав Трамп те, що сказав Вайту. — Я думаю, що хлопець-мігрант може виграти, ось які вони сильні. Йому не дуже сподобалася ця ідея".

Його розповідь викликала сміх і оплески в натовпі.