Трамп: розвідка США не вважала достовірними дані про російські винагороди за вбивства американців в Афганістані

Президент Дональд Трамп повідомив уночі в неділю, що очільники розвідслужб США не вважали достовірною інформацію про те, що російська військова розвідка пропонувала бойовикам Талібану в Афганістані грошові винагороди за вбивство американських військових.

“З розвідки мені щойно доповіли, що вони не вважали ту інформацію достовірною і тому не передавали ті дані мені, або віце-президентові”, - написав президент у Twitter.

Your browser doesn’t support HTML5

Як у США реагують на повідомлення про те, що російська розвідка нібито пропонувала гроші бойовикам Талібану за вбивства військових США.Відео

Тим часом від законодавців США лунають заклики провести розслідування.

Трамп таким чином відреагував на заклик сенатора-республіканця Ліндсі Ґрема про те, що адміністрація Трампа мала б розглядати такі звинувачення серйозно.

“Конгрес має обов’язково докопатися до суті нещодавніх повідомлень у пресі, що підрозділи російського ГРУ в Афганістані пропонували Талібану плату за вбивства американських солдатів, аби виштовхнути Америку з регіону”, - сказано у дописі Ґрема в Twitter.

Сенатор від Демократичної партії Кірстен Джиллібренд заявила про потребу конгресового розслідування дій Росії, щоб з’ясувати, кому платили, про які суми йдеться, і щоб виявити американців, які загинули в результаті цього.

Вона також хоче знати, коли Трамп та інші посадовці в адміністрації дізналися про це, а також, чи мали такі дані члени Конгресу.

“Я вважаю, що коли ми просимо наших військовослужбовців та їхніх рідних ризикувати і йти на пожертви задля Сполучених Штатів, то вони повинні знати, що ми робимо все можливе, щоб зменшити ті ризики і шанувати ті пожертви”, - сказала Джиллібренд.

Вона заявила, що “президент Трамп у цій ситуації, як виглядає, зовсім не виконав свій обов'язок. Але ми можемо виконати свій - з допомогою глибокого розслідування, нагляду та заходів відповідальності”.

Газета New York Times першою повідомила, що представники розвідслужб США кілька місяців тому дійшли висновку, що російський підрозділ, який пов’язують зі спробами вбивств і таємними операціями у Європі з метою дестабілізації Заходу, минулого року проводив операції в Афганістані.

Дивіться також: Німеччина і Росія обмінюються погрозами після висновків, що Москва замовила вбивство в Берліні

Розвиваючи тему, Washington Post у неділю написала, що за три останні роки там загинули 28 американських військовослужбовців.

Газета також окремо вказує на загибель американців в результаті нападів, скоєних представниками афганських служб безпеки, в які могли проникнути представники Тлабіну.

Washington Post пише, що джерелом тих розвідданих були Сили спеціальних операцій США, і що дані підтвердило Центральне розвідувальне управління США.

Речниця Білого дому Кайлі Макінан у неділю сказала, що газета New York Times неправильно припустила, що Трамп був проінформований про ці розвіддані.

“США на день отримують тисячі повідомлень розвідки і їх старанно перевіряють”, - сказала вона. “Хоча Білий дім зазвичай не повідомляє про обговорення даних розвідки, але директор ЦРУ, радник з національної безпеки і голова апарату можуть підтвердити, що ні президента, ні віце-президента не інформували про розвіддані щодо російських винагород”.

І Росія, і Талібан заперечили повідомлення про грошові винагороди за вбивство американських військових, а в Москві при цьому повідомлення назвали “безпідставними анонімними звинуваченнями”.

Російське посольство у Вашингтоні заявило, що повідомлення New York Times “вже призвели до прямих погроз” працівникам посольств Росії у Вашингтоні та в Лондоні.

Речник Талібану Забіхулла Муджахід заперечив, що афганські бойовики можуть мати “будь-які подібні відносини з якоюсь розвідслужбою” і назвав газетну статтю спробою очорнення.

“Такі повідомлення про домовленості з російською розвідувальною службою безпідставні - наші цілеспрямовані вбивства і страти відбувалися упродовж багатьох років і до того, і ми робили це, використовуючи власні ресурси”, - сказав він. “Це змінилося після нашої угоди з американцями і їхнє життя у безпеці, бо ми не нападаємо на них”.

Раніше цього року США і Талібан після понад 18 років війни підписали “угоду про встановлення миру” в Афганістані.

США та союзні країни НАТО домовилися до наступного року вивести свої війська, якщо бойовики виконуватимуть угоду.

Дивіться також: Як волонтери можуть допомогти ресторанам та медикам у час пандемії

Your browser doesn’t support HTML5

Як волонтери можуть допомогти ресторанам та медикам у час пандемії. Відео