Прокурори надали нові докази в справі про спробу Трампа не визнати поразку на виборах

Нові документи команди спеціального прокурора Джека Сміта містять нові деталі того, що прокурори планують довести, якщо справа за звинуваченнями проти колишнього президента США Дональда Трампа в змові з метою скасування результатів виборів дійде до суду.

Дональд Трамп готував спробу скасувати вибори 2020 року ще до того, як програв, свідомо висував неправдиві заяви про шахрайство на виборах і "вдавався до злочинів" у своїй невдалій спробі зберегти владу, згідно з документами суду, оприлюдненими в середу, в яких наводяться нові докази в знаковій кримінальній справі проти колишнього президента.


Нові документи команди спеціального прокурора Джека Сміта надають нові деталі того, що прокурори планують довести, якщо справа за звинуваченнями проти Трампа в змові з метою скасування результатів виборів, дійде до суду.

Хоча багатомісячне розслідування Конгресу та сам обвинувальний висновок детально описують спроби Трампа скасувати результати виборів, у заяві наводяться раніше невідомі свідчення найближчих помічників Трампа, які змальовують "дедалі відчайдушнішого" президента, який, втрачаючи контроль над Білим домом, "використовував обман, щоб атакувати кожен етап виборчого процесу".


"Ну то й що?" - згідно з документами Трамп сказав помічнику після того, як йому повідомили, що віцепрезидента Майка Пенса терміново доставили у безпечне місце після того, як натовп прихильників Трампа увірвався в Капітолій США 6 січня 2021 року, щоб спробувати перешкодити засвідчити результати виборів.

"Деталі не мають значення", — сказав Трамп, коли радник сказав, що його адвокат не зможе довести неправдиві звинувачення в суді, йдеться в заяві.

Заяву було оприлюднено попри заперечення юристів Трампа в останній місяць президентських перегонів, під час яких демократи намагалися вказати на відмову Трампа прийняти результати попередніх виборів як на причину, чому він не може виконувати обов'язки на посаді.

Це питання постало нещодавно під час віцепрезидентських дебатів у вівторок ввечері, коли губернатор Міннесоти Тім Волз, демократ, засудив насильство в Капітолії, а опонент від Республіканської партії, сенатор від Огайо Джей Ді Венс, відмовився прямо відповідати на запитання, чи програв Трамп у 2020 році.

Дивіться також: Хто переміг і чому не говорили про Україну – аналітики дискутують про дебати Венса і Волза


Документи прокуратури спочатку були закритими, після висновку Верховного суду, який надав колишнім президентам широку недоторканність за дії, які вони виконують на посаді, рішення, яке звузило сферу переслідування та усунуло можливість судового розгляду до виборів наступного місяця.

Мета подання полягає в тому, щоб переконати окружного суддю США Таню Чуткан у тому, що злочини, які інкримінуються в обвинувальному висновку, були скоєні Трампом у приватній якості, а не на посаді президента і тому можуть фігурувати у справі.

Чуткан дозволила оприлюднити версію, де частини тексту закрито, хоча адвокати Трампа стверджували, що несправедливо оприлюднювати документ перед виборами.

Невідомо, чи дійде справа до суду, особливо якщо Трамп переможе на президентських виборах і новий генпрокурор виступить за припинення справи, однак в документі наведені свідчення і докази, які прокурори нададуть суду присяжних.

Тепер Чуткан належить вирішити, які з дій Трампа є офіційними і підпадає під імунітет від судового переслідування, а які, за словами команди Сміта, є "злочинами приватної особи", щодо яких імунітет не діє.

"Хоч підсудний був чинним президентом під час інкримінованої змови, його схема була в основному приватною, — написала команда Сміта, додавши, — Коли підсудний програв президентські вибори 2020 року, він вдався до злочинів, щоб спробувати залишитися на посаді".

Речник передвиборчої кампанії Трампа Стівен Ченг назвав документ "наповненим брехнею" та "неконституційним" і вкотре звинуватив Сміта і демократів у спробах "використати міністерство юстиції як зброю".

Трамп в дописі на своїй платформі Truth Social, сказав, що справа завершиться його "повною перемогою".

У заяві стверджується, що Трамп "заклав основу" для неприйняття результатів виборів ще завершення перегонів, сказавши радникам, що у випадку, якщо він лідируватиме, він "оголосить про перемогу до підрахунку бюлетенів і визначення переможця".

Відразу після виборів, кажуть прокурори, його радники намагалися посіяти хаос під час підрахунку голосів. В одному випадку співробітнику передвиборчої кампанії, якого назвали співзмовником Трампа, повідомили, що підрахунок результатів в окрузі Мічигану на користь демократа Джо Байдена виявився точним. Стверджується, що особа відповіла: "Знайдіть причину, чому це не так" і "дайте мені варіанти подати позов".


Прокурори також стверджують, що Трамп висував завідомо неправдиві звинувачення у шахрайстві, розповідаючи, як він зізнався іншим, що звинувачення про порушення на виборах, висунуті адвокатом Сідні Пауелл, були "божевільними", і згадував науково-фантастичний серіал "Зоряний шлях".

Незважаючи на це, кілька днів потому він рекламував у Twitter судовий позов, який вона збиралася подати.

Щоб продемонструвати байдужість Трампа до правдивості заяв про фальсифікацію виборів, прокурори також цитують співробітника Білого дому, який після виборів почув як Трамп сказав своїй дружині, доньці та зятю: "Неважливо, виграв ти чи програв вибори. Все одно доведеться боротися".


Документ також містить деталі розмов між Трампом і Пенсом, включно з приватним обідом 12 листопада 2020 року, під час якого Пенс "повторив варіант збереження обличчя" для Трампа, сказавши йому: "Не погоджуйтеся, але визнайте, що процес закінчено".

Під час іншого обіду через кілька днів Пенс закликав Трампа прийняти результати виборів і балотуватися знову в 2024 році.

"Я не знаю, 2024 рік так далеко", — сказав йому Трамп, йдеться у заяві.


Прокурори кажуть, що до 5 грудня підсудний почав думати про роль Конгресу в процесі.


"Він вперше згадав Пенсу про можливість оскаржити результати виборів у Палаті представників", - йдеться у повідомленні з посиланням на телефонну розмову.


Але, як писали прокурори, Трамп "знехтував" порадою Пенса "так само, як він знехтував десятками судових рішень, які одностайно відхилили заяви його та його союзників, і що він знехтував заявами посадовців ключових штатів — у тому числі в його власній партії — які публічно заявив, що він програв і що його звинувачення в шахрайстві неправдиві".


Пенс описав своє спілкування з Трампом і остаточний розрив із ним у книзі 2022 року під назвою "Допоможи мені, Боже".

Йому також наказали з'явитися перед великим журі, яке розслідує справу Трампа.


Прокурори також стверджують, що Трамп використовував свій акаунт у Twitter для поширення неправдивих заяв про фальсифікації виборів, атакував "тих, хто говорить правду" про його програш і закликав своїх прихильників поїхати до Вашингтона на сертифікацію результатів виборів 6 січня 2021 року.


Вони мають намір використати докази з iPhone Трампа, щоб зрозуміти дії Трампа після нападу на Капітолій.


За словами прокурорів, із понад 1200 твітів, які Трамп надіслав за тижнів, зазначені у звинуваченні, переважна більшість стосувалася виборів 2020 року, включно з тими, у яких неправдиво стверджувалося, що Пенс може відхилити рішення виборників, хоча віцепрезидент сказав Трампу, що він не має таких повноважень.

Кульмінацією цього "постійного потоку дезінформації" стала його промова перед Білим домом вранці 6 січня 2021 року, де Трамп "використав цю брехню, щоб розпалити та спонукати великий і розлючений натовп своїх прихильників пройти до Капітолія та зірвати сертифікацію результатів голосування", – написали прокурори.

Його "особистий відчай досяг піку" того ранку, коли "залишалося лише кілька годин до сертифікації, яка означала кінець", — написали прокурори.

Дивіться також: Як ураган може вплинути на голосування в одному зі штатів, що можуть визначити результат виборів президента