Туреччина заблокувала доступ до Instagram на тлі обмежень мережею публікацій щодо убивства лідера ХАМАСу Ханії

Туреччина заблокувала доступ до соціальної медіаплатформи Instagram, повідомив у п’ятницю інформаційно-технологічний регулятор, не вказуючи причини чи тривалості заборони, через що мобільний додаток платформи також став недоступним.

У середу глава управління з комунікацій при адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун критикував платформу за те, що він назвав її рішенням блокувати публікації співчуття у зв'язку з убивством Ісмаїла Ханії, одного з лідерів палестинського угруповання ХАМАС, визнаного у США терористичним.

"Це просто цензура", — сказав Алтун, додавши, що Instagram не посилався на порушення політики, блокуючи висловлення співчуттів.

Від материнської компанії Instagram Meta Platforms Inc META.O не було жодного коментаря щодо заборони чи коментарів Алтуна.

Також нині Міністерство закордонних справ Ізраїлю викликало заступника посла Туреччини для висловлення ноти протесту після того, як посольство Туреччини в Тель-Авіві приспустило свій прапор до половини щогли у відповідь на вбивство Ханії.

"Держава Ізраїль не потерпить виявів жалоби за таким вбивцею, як Ісмаїл Ханія", – заявив міністр закордонних справ Ізраїль Кац.

Ханія було вбито в Тегерані під час інавгурації президента Ірану Масуда Пезешкіана. Ізраїль офіційно не взяв на себе відповідальність за його смерть, але Іран і союзники, включаючи ХАМАС і Хезболлу, також визнаного у США терористичним угрупованням, звинуватили Ізраїль у вбивстві та пообіцяли помститися.

Президент Туреччини Таїп Ердоган оголосив 2 серпня днем національної жалоби за Ханією.

Дивіться також: Роль Німеччини та докори й сумніви щодо обміну в’язнями з Росією