Апеляційний суд підтвердив обидва арешти Тимошенко

  • Олена Пронічева

Апеляційний суд підтвердив обидва арешти Тимошенко

Двічі тримати під вартою Юлію Тимошенко вирішив Шевченківський райсуд під час виїзного засідання у Лук’янівському СІЗО. Тоді суд задовільнив позов слідчого СБУ заарештувати Тимошенко по справі щодо її діяльності у корпорації «Єдині енергетичні системи».

Ще під час проведення засідання у СІЗО український обмудсмен Ніна Карпачова зазначала про неприпустимість та незаконність проведення судового процесу у камері. Про незаконність та безглуздість подвійного арешту наголошував і захист екс-прем’єра.

Так, на думку адвоката Сергія Власенка, рішення Шевченківського райсуду містить чимало абсурдних тез. Наче у суді зазначили, «що Юлія Тимошенко вже чотири місяці не з’являлася за місцем постійної прописки в місті Дніпропетровськ», хоча в цей час вона вже була заарештована. Також у суді, за словами Власенка, припускали, що Тимошенко «перебуваючи на волі, перешкоджатиме слідству», коли екс-прем’єр вже знаходиться у СІЗО.

На засіданнях Юлія Тимошенко відсутня, чому опозиція дає різні пояснення: або у екс-прем’єрки занадто поганий стан здоров’я, або її не пускають на засідання в СІЗО. У суді ж оголосили заяву, в якій Тимошенко сама відмовилася відвідувати суд. «Бо рішення прийматиметься в кабінеті Януковича», йдеться у тексті.

Про Юлію Тимошенко згадали і на підсумковій прес-конференції президента у середу. Віктор Янукович заявив, що перед початком розслідування справи Тимошенко збирав усіх виконавців у себе та говорив, що за будь-які порушення винні будуть наказані.

Не відповів президент і на питання про амністію колишнього прем’єр-міністра. Віктор Янукович зазначив, що «став заручником цієї ситуації», і що не має таких повноважень впливати на ситуацію. Хоча президент висловив бажання, щоб Тимошенко звільнили «за певних умов, передбачених українськими законами».

Під час прес-конференції Віктор Янукович заявив, що саме представник «Батьківщини» Іван Кириленко відмовився від статті про декриміналізацію окремих статей у Кримінальному кодексі. Цю заяву спростували у «Батьківщині», заявивши, що Іван Кириленко був одним із ініціаторів закону про приведення українського законодавства у відповідність до європейських стандартів.

Тим часом адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що Європейський суд надав українському уряду час до 22 березня дати пояснення по отриманій скарзі.