Тимошенко перевели до медичної палати

Юлія Тимошенко

Колишнього прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко перевели до медичної палати слідчого ізолятора, повідомила сьогодні Державна пенітенціарна служба. Там вона має пройти призначений лікарями курс лікування. Адміністрація СІЗО запевняє, що умови утримання в новій камері повністю відповідають «європейському рівню, а також вимогам національного законодавства та міжнародним стандартам». Правоохоронці не бачать підстав для занепокоєння станом здоров'я ув'язненої – мовляв, він не погіршився протягом останніх днів та відповідає перебігу захворювання. Влада запевняє, що Тимошенко проходить курс лікування, який призначили фахівці Міністерства охорони здоров'я.

Заява керівництва пенітенціарної служби пролунала після того, як захисники екс-прем'єра повідомили про погіршення її стану здоров'я та фактичне ненадання належної медичної допомоги. В команді Тимошенко говорять про нові тривожні симптоми протікання захворювання.

«Я можу зазначити та підтвердити, що станом на вчорашній день Тимошенко не отримувала жодної медичної допомоги. Крім того, у Тимошенко з’явилися нові симптоми хвороби: у неї час від часу з’являється запаморочення, йде кров з носа, терпне ліва рука. Мої консультації з лікарями говорять, що це, можливо, питання, пов’язані з функцією серця», – заявив після зустрічі із Тимошенко її адвокат Сергій Власенко.

Він додає, що у новій камері сиро і холодно: «Умови дуже жахливі, там дуже холодно. З її слів, вона постійно перебуває у камері у верхньому одязі і в рукавичках, що ще більше впливає на стан її здоров’я, оскільки проблеми із спиною та інші проблеми ускладнюються у таких температурах». У команді Тимошенко покладають відповідальність за життя і здоров'я лідера опозиції на президента Януковича. Мовляв, він особисто дав вказівки правоохоронним органам забезпечити ув'язненій належні умови утримання. Адвокати нарікають, що попри неодноразові звернення досі не отримали результати медичного обстеження підзахисної.

Тим часом в прокуратурі повідомили, що суд почне розглядати по суті апеляцію на вирок екс-прем'єра за два тижні – 13-го грудня. Вже цього тижня відбудеться попереднє слухання справи. Серед іншого суд має визначити необхідність присутності під час процесу самої Юлії Тимошенко та доцільність її утримання під вартою на час процесу. Адвокати звертають увагу, що слухання відбудеться раніше, ніж вони очікували. Вони вже вбачають в цьому несприятливий для підзахисної знак. Мовляв, це може свідчити про намір влади не скасовувати обвинувачувальний вирок, за яким лідер опозиції може провести в ув'язненні сім років.