Суд у камері: Тимошенко заарештували вдруге

Суд у камері: Тимошенко заарештували вдруге

Для Юлії Тимошенко повторно обрано запобіжний захід у вигляді арешту. Такий присуд оголосив у четвер суддя Шевченківського райсуду Києва Андрій Трубніков у справі щодо діяльності корпорації ЄЕСУ. Рішення було прийняте на виїзному засіданні суду просто в камері Лук’янівського СІЗО, де утримується екс-прем’єрка, після 12 годин закритого судового розгляду.

В цій ситуації, коли людину судять у тюремній камері та засуджують до повторного арешту, українська Феміда не вбачає нічого дивного.

Одну особу можна заарештовувати стільки разів, скільки проти неї порушено кримінальних справ, – так розтлумачили цей юридичний казус у Службі безпеки України.

У відомстві стверджують також, що нічого протизаконного у судових діях в камері СІЗО немає. Оскільки Тимошенко відмовилась їхати в Шевченківській суд, Шевченківський суд вирішив сам приїхати до неї, – розповів на брифінгу у четвер начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко.

«Кримінально-процесуальним кодексом України ця процедура не заперечується», – наголосив Дерев’янко.

Не бачать проблем в СБУ і у тому, що підсудна не може пересуватися і прикута до ліжка. Як повідомив Дерев’янко, у слідчих є довідка лікарів, які не заперечують проти проведення слідчих дій із хворою.

Виїзне засідання Шевченківського суду в камері Лук'янівського СІЗО щодо запобіжного заходу екс-прем'єрці в справі ЄЕСУ розпочалося увечері в середу, поновилося зранку у четвер і тривало весь день майже до десятої вечора. Адвокати просили перенести розгляд через погіршення стану здоров'я підзахисної, однак їхнє клопотання суддя не задовольнив, – так само як і клопотання допустити до процесу представників ЗМІ.

Як повідомив захисник Сергій Власенко, зранку перед приходом прокурорів і судді Тимошенко зробили знеболювальний укол. Він також розповів журналістам, що суддя Андрій Трубніков прибув у мантії і що підсудна весь час судового розгляду лежала у ліжку.

Неприпустимим назвала суд у тюремній камері уповноважена з прав людини Верховної Ради Ніна Карпачова. Як вона сказала журналістам під стінами Лук’янівського СІЗО, проведення суду в тюрмі автоматично тягне за собою закритість судового процесу, а це суперечить європейським нормам.

Протизаконним суд у камері вважає відомий правозахисник Євген Захаров. Як він заявив в інтерв'ю радіо «Свобода», «У процесуальному законодавстві немає навіть натяку на те, що судове засідання може проводитися в камері слідчого ізолятора. Це порушення». Як додав правозахисник, таємних судів по тюрмах не проводили навіть за часів Сталіна.

Варварським назвала суд у СІЗО Європейська народна партія. На своєму конгресі в Марселі ЄНП прийняла резолюцію із закликом «засудити варварське й образливе рішення Шевченківського суду Києва провести засідання безпосереденьо у камері Тимошенко».

Суд за тюремними стінами неабияк здивував посла США в Україні.

«Мені важко уявити, як це взагалі може відповідати будь-яким міжнародним нормам демократичного судочинства та процедурних норм», – сказав Джон Теффт «Українським новинам».

Що ж до президента України Віктора Януковича, то він поспівчував опозиціонерці. Як сказав гарант журналістам у четвер, перебуваючи в Дніпропетровську, того, що сталося з Тимошенко, він не побажав би нікому.

«Це життєва ситуація, в яку може потрапити кожен», – зазначив Янукович. Як він додав, «Я не бажав би нікому, щоб він потрапляв у такі обставини».

А тим часом однопартійці Тимошенко зранку у четвер відновили блокаду парламенту. Блокувати роботу Верховної Ради опозиція обіцяє доти, доки Юлію Тимошенко буде звільнено з тюрми.