Від Юлії Тимошенко вимагають щодня ходити до Генпрокуратури

Від Юлії Тимошенко вимагають щодня ходити до Генпрокуратури

Лідер опозиційної партії «Батьківщина» колишній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко має щодня ходити до слідчого Генпрокуратури. Про таку вимогу правохоронців політик заявила після чергового візиту до відомства. Мовляв, від неї вимагали щоденно ознайомлюватися з матеріалами порушеної проти неї кримінальної справи. Тимошенко назвала дії слідчих протизаконними:

«Сьогодні, незважаючи на те, що нібито слідчі дії завершені, мені пред’явили повністю незаконну постанову, яка зобов'язує мене кожен день з десятої ранку до сімнадцятої вечора знайомитися з матеріалами кримінальної справи. Жодним законом, Кримінально-процесуальним кодексом, будь-яким іншим законом не передбачено таке знущання. Це говорить про те, що вони просто хочуть обмежити мою можливість працювати, обмежити мою можливість спілкуватися з людьми, обмежувати всі мої кроки, які пов’язані на посилення нашої політичної роботи», – сказала екс-прем’єр після спілкування із слідчими, повідомляє її персональний сайт.

Не вдалося переконати суддів і іншому колишньому урядовцю Євгену Корнійчуку переконати суд змінити йому запобіжний захід з утримання під вартою на підписку про невиїзд. В столичному Апеляційному суді прислухалися до аргументів звинувачення, яке наполягало, що соратник Юлії Тимошенко на свободі зможе впливати на слідство, а також ухилятися від спілкування із правоохоронцями.

Втративши надію на прихильність української правоохоронної системи, опозиція і неурядові організації останнім часом все частіше апелюють до Заходу, щоб той посилив тиск на українську владу. Напередодні однопартійці колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка скаржилися на політичні переслідування представникам акредитованих в Україні дипломатичних місій. Роман Зварич зазначив, що нині країна розвивається за «білоруським» сценарієм і не виключив, що Заходу доведеться продемонструвати Києву жорстку реакцію, як і Мінську:

«Я зараз не збираюсь просити вас застосовувати економічні санкції до Україні, про це навіть мова не йде. Але, якщо ситуація буде продовжуватись, то у вас просто не буде іншого вибору», – звернувся колишній міністр юстиції до дипломатів.

Останніми тижнями західні лідери і організації стали частіше закидати українській владі відхід від демократичних принципів. Із заявою про неприпустимість переслідування політичних опонентів виступив Держдепартамент США. Аналогічні заяви робили й представники Європейської комісії. Серйозним сигналом українській владі називають і інформацію про надання Чехією політичного притулку колишньому міністру економіки України Богдану Данилишину. У Юлії Тимошенко розцінили це як визнання політичних переслідуваннь опонентів і не виключили нових звернень за притулком від колишніх урядовців.

Політолог Володимир Цибулько припускає, що українська влада навряд чи реагуватиме на поодинокі заяви із Заходу про відхід від демократичних стандартів:

«Я би не говорив поки що про узгоджену позицію Євросоюзу з цього питання, але ми бачимо систему маяків. Сигнали українській владі продовжують надходити. На сьогоднішній день українська влада не відчуває, що вона може втратити від погіршення стосунків із Заходом».