Тимошенко: «Влада хоче, щоб до виборів вся опозиція сиділа по тюрмах»

Звернення лідера української опозиції Юлії Тимошенко до ЗМІ перед будинком Генпрокуратури

Ані дня без кримінальної справи щодо колишніх урядовців. У п’ятницю Генпрокуратура України затримала екс-міністра транспорту Віктора Бондаря. Про це повідомив генпрокурор Віктор Пшонка на прес-конференції в Києві.

Пшонка заявив, що затриманому закидають посадові зловживання з метою особистої наживи. Як уточнила згодом прес-служба ГПУ, проти Бондаря порушено кримінальну справу за пособництво в знищенні чужого майна.

На прес-конференції генпрокурор наголосив, що затримання екс-міністра є доказом відсутності політичних упереджень у прокуратури. Мовляв, ГПУ карає і колишніх, і нинішніх урядовців. Адже Віктор Бондар, який за попередньої влади обіймав посади міністра транспорту, заступника глави секретаріату президента і губернатора Дніпропетровської області, у нинішній владі має посаду заступника голови Держмитниці.

Пшонка повідомив також про оголошення в розшук колишньої голови Держказначейства Тетяни Слюз. Чиновниці з уряду Тимошенко закидають зловживання службовим становищем – неповернення застави учасникам конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу. За словами генпрокурора, Слюз порушила підписку про невиїзд і ховається від слідства, у зв’язку з чим їй змінили запобіжний захід на більш жорсткий – арешт.

Генпрокурор прокоментував, крім того, хід кримінальної справи, порушеної 15 грудня проти самої екс-очільниці уряду. Всупереч попереднім заявам ГПУ, Пшонка заявив, що кошти, отримані урядом Тимошенко в рамках Кіотського протоколу, пішли не на виплату пенсій. «Слідство говорить, що це не так», – сказав генпрокурор. Як він стверджує, для нецільового використання «кіотських» коштів Тимошенко керувалася особистим інтересом. При цьому посадовець не уточнив, що має на увазі.

Очільник Генпрокуратури повідомив, що проти Тимошенко порушено також другу кримінальну справу – щодо незаконного придбання 1 тисячі автомобілів. Ці автомобілі «швидкої допомоги» буцімто використовувались прем’єром для передвиборчої агітації. Генпрокурор зауважив, що звинувачення у цій справі Тимошенко наразі не пред’явлені, оскільки слідство працює над встановленням причетних осіб.

Сама ж Юлія Тимошенко називає обидві кримінальні справи – і щодо нецільового використання «кіотських коштів», і щодо купівлі автомобілів – безпідставними. Про це лідер партії «Батьківщина» заявила журналістам перед черговим (уже другим за цей тиждень) допитом у Генпрокуратурі в п’ятницю. Переслідування з боку ГПУ опозиціонер пояснила наміром влади не допустити опозицію до участі в майбутніх виборах.

«Вони хочуть, щоб до парламентських виборів вся опозиція сиділа по тюрмах», – заявила Тимошенко.

А тим часом українська інтелігенція зажадала припинення політичних репресій проти Юлії Тимошенко. Про це йдеться у відкритому листі до президента Януковича, який підписали відомі діячі української культури.

У зверненні інтелігенція звинуватила президента у замовленні справи проти Тимошенко – «людини, за яку на президентських виборах проголосувало дванадцять мільйонів громадян». На думку підписантів, через кримінальне переслідування влада намагається усунути Тимошенко від політичної діяльності та «остаточно знищити реальну опозицію».

Автори листа згадали також про «бандитське побиття депутатів БЮТ у Верховній Раді» та зажадали від Януковича «покласти край політичним репресіям, позбутися депутатів-бандитів зі свого оточення» та припинити політичні переслідування Юлії Тимошенко.

Раніше з подібною відозвою до керівництва України звернулися правозахисники. У заяві, оприлюдненій днями, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група закликала відмовитись від вибіркового кримінального переслідування представників опозиції. Підписанти називають це «використанням кримінального судочинства для політичних цілей». «Вибіркове застосування законодавства є характерним інструментом недемократичних режимів», – сказано у зверненні.

Нагадаємо: жертвами кримінального переслідування, окрім Юлії Тимошенко, наразі вже стали екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, екс-міністр з охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук, екс-міністр економіки Богдан Данилишин, колишній в.о. міністра оборони Валерій Іващенко, екс-голова Держмитниці Анатолій Макаренко, екс-перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, екс-заступник голови Держказначейства Тетяна Грицун та інші представники команди колишнього прем’єра Тимошенко.

Представники влади заперечують політичну мотивацію у порушенні цих кримінальних справ.