Вирок Юлії Тимошенко вступив у законну силу

Вирок Юлії Тимошенко вступив у законну силу

Звинувачувальний вирок екс-прем’єру українського уряду Юлії Тимошенко вступив в законну силу. У Генеральній прокуратурі України кажуть, що це випливає з рішення Апеляційного суду, який залишив у силі засудження до семи років позбавлення волі лідера опозиції за звинуваченням у справі про укладення газових контрактів.

Сама Тимошенко не була присутня у суді – за даними Державної пенітенціарної служби, вона подала письмову відмову від участі в процесі, де мали оголосити вирок, у зв’язку із хворобою. Водночас керівництво СІЗО заявило, що лікарі не виявили протипоказань присутності підсудної в залі. Мовляв, останніми днями стан її здоров’я залишається незмінним і контролюється медперсоналом ізолятора.

Юлія Тимошенко відреагувала на ухвалу суду словами подяки усім, хто її підтримує. «Я дякую всім світовим лідерам і парламентам, політикам і народам демократичних країн, які всі ці важкі місяці боролися і продовжують боротися за моє життя і свободу. Я знаю, в якій біді зараз Україна. Я знаю, що кожному з українців загрожує несвобода та безправ’я, а Україні – втрата незалежності. І тому, де б я не була – на свободі чи за ґратами – все моє життя присвячене тому, щоб змінити цей поганий хід історії та повернути кожному українцю віру в себе та свою державу» – йдеться у заяві лідера опозиції, яку поширила партія «Батьківщина».

Об’єднана в Комітет опору диктатурі опозиція назвала рішення Апеляційного суду ганебним та назвала президента Януковича замовником усунення Тимошенко з політики «Комітет опору диктатурі не визнає цього незаконного, винесеного на підставі сфальшованих звинувачень, вироку. Ми переконані, що рішення Апеляційного суду від першої до останньої літери було написано у кабінеті президента України. Це – розправа Януковича над лідером опозиції. Це його помста за принципову позицію, за захист простих людей від свавілля влади. Це його маніакальний страх втратити владу та відповісти за свої злочини перед законом та Україною», – йдеться у поширеній від імені комітету заяві. Опоненти влади пообіцяли консолідувати зусилля для протидії діючій владі.

В партії «Удар» висловили надію, що вирок, що несправедливість суду та оголошення вироку екс-прем’єру оцінять в Європі: «Переконані, що справу Тимошенко має якнайшвидше розглянути Європейський суд з прав людини. Ця справа є ганьбою української влади, прикладом помсти. Віримо, що після рішення Європейського суду Тимошенко буде на свободі та братиме участь у парламентських виборчих перегонах в 2012 році. Без її та Юрія Луценка участі ці вибори не є конкурентними», – цитує заяву партії офіційний сайт.