"Коли Росія каже, що Україна завжди була її частиною, наша колекція розповідає іншу історію." В музеї США експонують українські гроші

Кураторка Національної нумізматичної колекції США Еллен Файнгольд демонструє колекцію українських грошей

Українські гривні, карбованці та старовинні монети вже понад рік експонуються в Національному музеї американської історії у Вашингтоні. Ці гроші, кажуть музейники, зараз мають величезну освітню місію і допомагають боротися з міфами російської пропаганди, адже якнайкраще показують давню українську історію.

"Національна нумізматична колекція налічує близько 1,6 млн об'єктів. Вони представляють кожен заселений континент і охоплюють понад три тисячі років історії людства. Тож колекція неймовірно велика і різноманітна. У нас є гроші з усіх куточків світу, крім Антарктиди. І нам неймовірно пощастило, що ми маємо в колекції понад 800 експонатів з України", - розповідає Еллен Файнголд, кураторка Національної нумізматичної колекції США.

Уже понад рік українським гривням та давнім монетам відведене особливе місце у цьому музеї. Після початку повномасштабної війни Росії проти України стенд з українськими гривнями та давніми монетами розмістили на початку експозиції.

"У березні, в лютому 2022 року, коли ми постійно чули від Росії, що Україна завжди була частиною РФ, я подумала, що предмети нашої національної колекції насправді розповідають іншу історію. Вони розповідають більш ґрунтовно про історію України. Тож я почала шукати колекцію, щоб дізнатися, що було випущено в Україні та скільки століть Україна або випускала власну валюту, або пропускала валюту через торговельні шляхи та сусідів. Я для себе з’ясувала, очевидно українці це знають, що вони мають дуже довгу та багату історію у понад тисячу років, яка протягом більшого періоду не включала перебування у складі Росії", - каже Еллен.

Колекція українських грошей у Національному музеї американської історії у Вашингтоні

Українські гроші в історичному музеї збирали багато років, їх сюди передавали переважно приватні колекціонери. Основна частина колекції досі зберігається у закритих для відвідувачів сховищах, тоді як частину вперше експонують у відкритій для відвідувачів галереї поруч із американськими монетами та банкнотами.

"Наша мета у цій галереї – показати американську історію в глобальному контексті. Тож ми навмисно розташовуємо американські гроші поряд із грошима з усього світу, щоб не лише показати американську історію, але й розповісти про відносини Америки зі світом та про всі глобальні впливи, які сформували нашу економіку. І ми пишаємося тим, що через цю колекцію можемо представити історію інших країн, не лише нашу. І однією з таких важливих країн є Україна", - розповіла кураторка колекції.

Нумізматична галерея в Національному музеї американської історії США

В українській колекції музею експонують старовинні гроші як виготовлені, так і знайдені на території України, які доводять - наскільки важливими здавна були українські землі на міжнародній арені.

"Верхня половина цього стелажу охоплює період від восьмого - дев’ятого століття аж до 18 століття. Тож у нас тут фактично 1000 років. І те, що ви можете відразу побачити, подивившись на ці об’єкти, це те, скільки різних типів валют виготовлялися у Києві, а також у Північній Африці, у Польщі, Литві та в Кримському ханстві, у нашій колекції є досить багато монет із Кримського ханства. Люди часто запитують, наприклад, чому так багато іноземних валют було в обігу в Україні, і те, про що я люблю з ними говорити - яким важливим місцем був Київ у центрі перехрестя торговельних шляхів між Сходом і Заходом, наскільки космополітичним був Київ за століття перед заснуванням Москви", - каже Еллен Файнголд.

Колекція українських грошей у Національному музеї американської історії у Вашингтоні

В основі української експозиції - златник князя Володимира. Втім ця монета не справжня, тут виготовили її муляж, аби пояснити американцям більше про Україну.

"Таких у світі, як я знаю, лише 11. Жодної з них тут нема. І я рада, що їх тут нема. Вони належать Україні та тим місцям у регіоні, з якими ця історія глибоко пов’язана. Тож я рада, що ми змогли показати це зображення та поділитися цією історією", - пояснила Еллен.

Натомість є в українській колекції і справжні оригінали - це візантійські монети. "Це візантійська монета, за її зразком Володимир Великий створював свої монети. Я думаю, він вважав, що візантійські монети були потужною валютою в регіоні", - розповідає кураторка, показуючи одну з візантійських монет.

Еллен Файнголд зізнається, що завдяки грошам зробила багато відкриттів з історії України. Один із об'єктів, який здивував її найбільше, - банкнота у 100 карбованців часів Української народної республіки. Жінка має єврейське коріння, і була вражена, побачивши на карбованцях напис на ідиші.

Банкнота у 100 карбованців часів Української народної республіки

"Що мені дуже подобається в цій купюрі, не лише те, що вона гарна і візуально приваблива, а й те, що на ній використано чотири мови: українську, польську, російську та ідиш. І ці чотири мови відображають, наскільки різноманітною та багатошаровою була Україна того часу. Тож коли ми чуємо цей наратив про те, що українці є росіянами, що вони завжди були частиною Росії, такий артефакт дійсно суперечить цьому, і це без будь-яких політичних мотивів, це просто показує, скільки мов і людей жили в Україні в той час. Тож я відчула, що це справді чудовий приклад того, як грошовий артефакт може виконувати важку роботу з роз’яснення фактів", - сказала Еллен.

На виставці в історичному музеї є й українські гривні, які зараз в обігу. А найновішим експонатом тут є банкнота "Мир для України" номіналом у нуль євро, яка випущена минулого року для благодійності.

Втім найближчим часом українська колекція поповниться новим експонатом. Завдяки відвідувачам працівники музею нещодавно виявили власну помилку: старовинну срібну гривню 13 століття з Чернігова вони віднесли до колекції російських грошей. Тепер її планують перенести в українську колекцію, щоб відновити історичну справедливість.

"Ми маємо колекції з дуже старими описами, в яких експонати відносять до Російської імперії, або місце походження позначене як Росія. Очевидно, це вже досить давно розвіяно. Тож це можливість для мене виправити цю історичну несправедливість. І ми вважаємо, що потрібно деколонізувати, позбутися впливу імперії на опис нашої колекції. Наші відвідувачі абсолютно праві, вказавши мені на цю помилку. І я дуже рада, що маю змогу її виправити", - розповіла куратора колекції.

Українська срібна гривня (в центрі) посеред колекції російських грошей

Після зауваження відвідувачів, старовинна гривня перейде із російської колекції до української, обіцяють у музеї. На сайті музею вона вже значиться як українська.

"Ми заберемо її з російського відділу, експозиції російських монет внизу, і повернемо нагору, відповідно ідентифікуємо як українську, і в майбутньому ми також перевіримо інші наші колекції, щоб переконатись, що будь-які предмети, які помилково ідентифіковані як російські, але насправді є українськими, були перекласифіковані, відповідно до історії", - сказала Еллен.

Вона додала, що увага відвідувачів до української колекції зараз дуже велика. Вони не лише звертають увагу на експонати, а й пишуть листи із питаннями про те, як більше дізнатися про Україну.