В адміністрації президента поменшає працівників

  • Олена Пронічева

В адміністрації президента поменшає працівників

Адміністративна реформа на найвищому державному рівні продовжується. Президент Віктор Янукович підписав укази щодо скорочення кількості працівників в адміністрації президента (АП) та в апараті Ради національної безпеки та оборони України (РНБО).

«Відбулося загальне скорочення в порівнянні з 2009 роком: із загальної чисельності 740 осіб сьогодні сумарно в адміністрації глави держави та апараті РНБО працюватимуть 604 особи»,– прокоментував укази президента голова адміністрації Сергій Льовочкін.

На думку Сергія Льовочкіна, таким чином глава держави зможе ефективніше виконувати свої конституційні повноваження. Для збільшення ефективності, цими ж указами були створені й нові управління. Наприклад, Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації, яке створюється задля полегшення комунікації насамперед із журналістами.

Серед тих, хто змушений буде пошукати нову роботу – і заступники канцелярії президента. Із 9 попередніх залишаться тільки 3. Наразі прізвища тих, хто піде, не оголошують. Тільки «Українська правда» за своїми джерелами стверджує, що свої посади можуть втратити Ганна Герман, Олена Лукаш, Юрій Ладний, Андрій Гончарук, Андрій Портнов та Марина Ставнійчук.

Тих, кого звільнять, обіцяють перевести на нові управління, створені для сучаснішого функціонування адміністрації. Сергій Льовочкін відзначив, що Віктор Янукович із повагою ставиться до людей, які працювали на посадах заступників голів АП та керівника апарату РНБО.

«Кожний з них буде продовжувати роботу у структурі виконавчої влади або в структурі президентської гілки влади, кожний з них має великий досвід, і їх статус після того, як вони завершать роботу за посадою заступників, не буде зменшено», – сказав Сергій Льовочкін.

Однопартійці президента позитивно коментують адмінреформу. Народний депутат від Партії регіонів, Володимир Олійник стверджує, що такі реформи модернізують Україну.

«Віктор Янукович, образно кажучи, показав особистим прикладом – «Роби, як я». Адже чому в народі раніше ніколи не вірили в ефективність та кінцевий успіх тих чи інших змін? Тому, що їх завжди починали «з хвоста», вирішуючи проблеми за рахунок простих людей, так і не добираючись до «голови», – пояснює Володимир Олійник.

Опозиція впевнена, що такі реформи пов’язані із тим, що в команді глави держави знайшли «винуватих» за провальну соціально-економічну політику. Нардеп від БЮТ, Сергій Соболєв переконаний, що укази – наслідок різкого падіння рейтингів президента.

«Я думаю, що починається відкриття другого конверту, і зараз починають переставляти стільці в адміністрації президента. Вже перший конверт був відкритий, коли всі валили на попередників – зараз треба відкривати другий», – заявив Сергій Соболєв на брифінгу в парламенті.