Україна обмежить зовнішні запозичення

Прем’єр-міністр України Микола Азаров

Керівник уряду Микола Азаров заявив, що Україна має суттєво обмежити зовнішні запозичення, щоб уникнути серйозних економічних проблем. Про необхідність покладатися на внутрішні ресурси урядовець сказав на засіданні Кабінету міністрів. Мовляв, на світових ринках нині складається несприятлива ситуація – Сполучені Штати драматично збільшують держборг, а країни ЄС готують пакети допомоги своїм членам. Тому експерти попереджають про загрозу нової хвилі економічної кризи. Азаров закликав бути готовим до будь-яких сценаріїв розвитку ситуації:

«Ситуація на світових ринках непроста і навіть тривожна. Сьогодні як ніколи наша політика повинна бути виваженою, обережною і максимально зорієнтованою на власні сили, на пошук внутрішніх ресурсів і стимулів. Ми не вправі нехтувати такими серйозними попередженнями, як це робили наші попередники. Треба гранично обмежити або й зовсім відмовитись від зовнішніх запозичень і вкрай обережно ставитись до надання державних гарантій», – заявив Азаров.

Заяви урядовця прозвучали на другий день після оголошення намірів взяти нові багатомільйонні кредити під державні гарантії на модернізацію газотранспортної системи. Оглядачі зауважуть, що нова українська влада, яка критикувала попередників за надмірні запозичення на світових ринках, вцілому продовжує цю політику. Цього року державний борг перевищив 50 мільярдів доларів, а його обслуговування стало надмірним тягарем для бюджету. Економісти попереджають про загрозу девальвації національної валюти.

Водночас заява прем’єра не означає наміру уряду відмовитися від співпраці із Міжнародним валютним фондом, який припинив кредитувати України. Напередодні перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Владислав Лук’янов заявив, що українська влада продовжить переговори з МВФ у кінці серпня. За словами депутата, експертів фонду переконуватимуть пом’якшити умови надання чергових траншів: «На даний момент МВФ жорстко вимагає підвищення цін на газ. Ми працюємо зараз і готуємо матеріали до приїзду місії фонду 29 серпня. Буде дискусія, буде робота, і протягом тижня, доки місія перебуватиме тут, ми намагатимемося домовитися по цьому питанню».

Водночас депутат говорить, що відновлення співпраці із МВФ носитиме радше символічне значення: «Україна взагалі зараз обходиться без цих траншів. Нам не так потрібні ці кошти, скільки важливо продовжувати програму співробітництва з фондом. На сьогодні бюджет держави збалансований, більше того, за підсумками півріччя, у нас був профіцит у розмірі 14 млрд. Гривень, і додаткові кошти були спрямовані на підвищення соціальних стандартів. Україні важливо демонструвати світовій спільноті, що ми працюємо з таким великим інститутом фінансового ринку, як МВФ, бо це свідчить про те, що ринкові реформи в Україні просуваються у правильному напрямку», цитує депутата сайт Партії регіонів.