Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію

Керівники делегацій України та Європейського Союзу в Брюсселі парафували Угоду про асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Як пояснили в Міністерстві закордонних справ України, нова угода замінить документ про партнерство та співробітництво, який діяв з 1998 року та був договірно-правовою основою двосторонніх відносин.

Втім в МЗС визнають, що це лише перший крок до ухвалення документа. Мовляв, сторони лише підтвердили досягнуті у грудні минулого року домовленості про зміст угоди і зобов’язалися завершити правову експертизу її тексту. Набути ж чинності вона зможе після схвалення усіма країнами-членами Європейського Союзу. За оцінкою керівника відомства Костянтина Грищенка, на це знадобиться від шести до дванадцяти місяців.

Попри це українські посадовці наголошують на знаковості події. Прем’єр міністр Микола Азаров назвав її важливим етапом на шляху встановлення нових договірних рамок у відносинах між Україною та ЄС, який символізує завершення п’ятирічної роботи переговорників:

«Наступне завдання – забезпечити якнайшвидшу підготовку Угоди до підписання. Зі свого боку уряд України продовжить реалізацію системних перетворень, спрямованих на запровадження високих європейських стандартів у всіх сферах життя нашої держави», – заявив Азаров.

Оглядачі зазначають, що української влада насамперед використовуватиме подію, щоб відповісти критикам, які закидають їй відхід від євроінтеграційної політики. Мовляв, ЄС не згортає співпраці з Києвом попри судові вироки колишнім урядовцям Юлії Тимошенко і Юрію Луценку.

Натомість українська опозиція ставить під сумнів успішність євроінтеграційних кроків уряду і президента. Опоненти влади вимагають від глави держави забезпечити не лише парафування, а й підписання і ратифікацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом включно із Зоною вільної торгівлі. У партії «Фронт змін» заперечують заслуги нинішньої влади.

«Команда Януковича використала досягнення попередніх урядів, але і тут все провалила та завела ситуацію в глухий кут. Янукович зробив усе, щоб Євросоюз обмежився лише технічним парафуванням Угоди, та й воно в грудні минулого року було зірвано через політичні переслідування опозиції в Україні. Ратифікація та підписання Угоди про асоціацію стануть можливими тільки тоді, коли в Україні буде припинено політичні переслідування й відновлено верховенство права. Тестом на демократичність для влади стануть парламентські вибори. Від їх чесності й прозорості залежатиме подальша євроінтеграція України або її повна зупинка», – йдеться у поширеній партією заяві. Арсеній Яценюк прогнозує, що документ буде схвалений усіма країнами-членами ЄС лише після парламентських виборів.

У деяких європейських країнах однозначно дали зрозуміти, що їхні парламенти не схвалять угоди з Україною допоки її влада не змінить політику переслідування опонентів та не продемонструє здатність проводити чесні і справедливі вибори.