Україна підвищує тарифи на газ для населення

Україна підвищує тарифи на газ для населення

Нацкомісія з регулювання електроенергетики ухвалила рішення про зростання ціни газу на 50%. За новими тарифами населення має платити вже з 1 серпня. Так само майже наполовину більше за платитимуть за паливо підприємства теплокомуненерго. Прем’єр- міністр Микола Азаров назвав рішення складним, але виправданим:

«Робити як попередники, які силою змусили незалежний орган регулювання ринку скасувати своє рішення, і зробили вигляд, що проблема вирішена, ми не можемо і не станемо. Наш уряд виконує закони, водночас відповідає за збалансовану, сталу роботу всього народного господарства».

Азаров обіцяє, що громадяни із низькими доходами зможуть скористатися механізмом субсидій. Уряд вирішив розширити коло людей, які матимуть право їх отримати. Громадяни, чиї витрати на комунальні послуги перевищуватимуть 15% доходів, зможуть звернутися за компенсацією. Процедуру призначення державної допомоги обіцяють спростити.

Поступове підвищення вартості природного газу до економічно обґрунтованого рівня називають однією з умов надання Україні кредиту Міжнародним валютним фондом. Причому в Кабміні не виключають подальшого зростання ціни газу для клієнтів, які споживають великі обсяги палива. За даними урядовців, МВФ планує остаточно визначитися чи надавати Києву майже 15 мільярдів доларів позички наприкінці липня. Саме цим пояснюють поспішність ухвалення непопулярного рішення.

Тим часом опозиційні сили обіцять оскаржити в суді рішення уряду підвищити ціну газу для населення. Лідер БЮТ Юлія Тимошенко наполягає, що для зростання цін на паливо для населення немає підстав і потреби. Мовляв, у побуті споживається не імпортний, а значно дешевший газ українського видобутку. Тимошенко підозрює, що додатковими надходженнями планують розрахуватися із близькою до урядовців компанією РосУкрЕнерго.

Тимошенко також ставить під сумнів, що без підвищення тарифів на газ країна не зможе отримати кредит від Міжнародного валютного фонду. Каже, що з Фондом можна домовитися:

«Коли я була прем’єр-міністром, то МВФ теж ставив питання, що треба піднімати тарифи. Але це виключно рішення українського уряду. І я жодного разу на такі умови не йшла і отримала три транші», – наголосила вона.

Досі українські споживачі отримували газ значно дешевше, ніж його закуповували в Російській Федерації. Різницю в тарифах державна компанія Нафтогаз України покривала за рахунок власних коштів. Проте така політика поставила українську нафтогазову монополію на межу банкрутства і змусила вдаватися до зовнішніх запозичень. Оглядачі зазначають, що непопулярне рішення уряду може вплинути на шанси правлячої Партії регіонів перемогти на місцевих виборах.