Україна ліквідує державну нафтогазову компанію

Україна ліквідує державну нафтогазову компанію

Українська влада готує реформу державної компанії Нафтогаз України, яка може призвести до її ліквідації. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у п’ятницю про плани реструктуризації вітчизняної нафтогазової монополії. Урядовці кажуть, що найбільш прибуткові підрозділи виведуть з Нафтогазу – видобуванням і транзитом газу займатимуться самостійні компанії.

Українські посадовці не приховують – затіяні нею реформи в Нафтогазі мають на меті ревізію багаторічних контрактів про постачання газу російськими партнерами. Нафтогаз України як суб’єкт господарювання припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей будуть діяти на цьому ринку зовсім інші нові компанії. І в силу цього всі угоди, які існують на сьогоднішній момент, будуть переглянуті», – пояснює прем’єр-міністр Микола Азаров. Про серйозність намірів української влади говорить і поспішність, з якою хочуть реформувати величезну структуру.

Президент Віктор Янукович дав доручення уряду підготувати проекти рішень і передати на розгляд парламенту до кінця вересня. Заслуговує на увагу і той факт, що резонансні заяви пролунали напередодні зустрічі Віктора Януковича з Дмитром Медведєвим.

Генеральний директор юридичної компанії Моор і Кросондович Вадим Галайчук припускає, що за затіяною владою реструктуризацією Нафтогазу може стояти бажання захистити найцінніші активи компанії від зазіхань Газпрому. Мовляв, якщо російська монополія через міжнародний арбітраж домагатиметься компенсації завданих невиконанням угод збитків, взяти з українських партнерів буде нічого.

«Можливо це і є основна ідея задуманої владою рестуктуризації – передати найцінніші активи Нафтогазу на баланс іншим компаніям. В разі судових суперечок через невиконання «газових» контрактів Газпром не зможе отримати контроль над найбільш привабливими активами Нафтогазу – українською газотранспортною системою і підземними сховищами газу. Я не думаю, що вивести активи можна зробити швидко і безболісно, враховуючи зацікавленість у цьому питанні Газпрому. Але якщо буде політична воля української влади, то Нафтогаз має право приймати такі рішення» – сказав Галайчук в інтерв’ю Голосу Америки.

Втім, оглядачі не виключають, що проголошені українською владою ідеї лише елемент шантажу, який має спонукати до більшої поступливості російську владу.

Та поки що навідріз відмовляється переглядати умови укладених попередниками на початку 2009 року довготривалих контрактів. Київ насамперед домагається зміни формули, за якою формуєтсья ціна. Українські посадовці називають контракти дискримінаційними. Мовляв, через це за газ доводиться платити чи не найдорожче на континенті, а промисловці, які використовують газ як сировину, не здатні конкурувати на світових ринках. Російське керівництво погоджується на перегляд контрактів лише в разі суттєвих поступок української влади – об’єднання Нафтогазу з Газпромом, або приєднання України до Митного союзу. Заяви українських посадовців мають продемонстувати Кремлю, що в Києві не будуть йти на такі компроміси і готові до конфронтації, щоб домогтися поступок.

Тим часом опозиційні політитики висловлюють застереження щодо планів урядовців. В «Нашій Україні» погоджуються, що анонсована владою реструктуризація НАК Нафтогаз України може стати важливим кроком до перегляду невигідних газових контрактів з Росією. Однак там побоюються, щоб реформа не виявилася непрозорою схемою тіньової приватизації активів держкомпанії.

«Запланована реструктуризація Нафтогазу і часткова приватизація компаній, які створять на його основі, має відбуватися виключно через міжнародні ринки, прозоро та на конкурентній основі. Тільки в цьому разі такі дії посилять економічний суверенітет країни і добробут громадян, а не приведуть тільки збагачення клептоманів від влади, – заявив один із лідерів партії «Наша Україна» Сергій Бондарчук.

В партії «Батьківщина» також нагадали, що закон забороняє відчуження з державної власності стратегічних активів:

«Відчуження основних фондів державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, передача їх з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, передача до статутного фонду інших юридичних осіб основних фондів та акцій таких підприємств, вчинення інших правочинів, що можуть призвести до відчуження основних фондів та акцій цих підприємств, а також основних фондів та акцій Національної акціонерної компанії Нафтогаз України, дочірніх та заснованих нею підприємств і газосховищ забороняються, крім випадків, коли результатом таких дій є створення державних підприємств, 100 відсотків яких є у державній власності України» – цитує заяву віце-спікера парламенту Миколи Томенка офіційний сайт партії «Батьківщина».