Україна вдається до заходів безпеки на своїх АЕС

http://www.youtube.com/embed/swhHimXCVow

У зв’язку із ситуацією в Японії, українська влада вирішила вжити додаткових заходів безпеки на українських ядерних об’єктах. Водночас урядовці кажуть, що не будуть переглядати плани спорудження нових атомних блоків на українських АЕС.

В уряді запевняють, що Україні не загрожує повторення ситуації, яка сталася, внаслідок землетрусу, на японських ядерних об’єктах. Як заявив прем’єр-міністр Микола Азаров, українські реактори спроектовані так, що це гарантує їхню безпечну роботу в наших сейсмічних умовах. Водночас на всіх українських АЕС посилять заходи безпеки, перевірять готовність систем аварійного реагування. Разом із тим урядовці не збираються відмовлятися від планів спорудження нових ядерних блоків, зокрема двох на Хмельницькій станції.

Натомість екологи закликають уряд переглянути українську ядерну стратегію. Вони стверджують – безпечних атомних станцій немає, передбачити усі нештатні ситуації неможливо. Мовляв, в інших країнах, Німеччині, Індії, Китаї вже винесли уроки з аварії у Японії.

Експерт з питань енергетики Національного екологічного центру України Дмитро Хмара каже:

«Світ зробив висновки щодо атомної енергетики. Але в Росії і Україні урядовці, не зважаючи на події в Японії, продовжують розвивати ядерні програми. Дуже прикро це чути, оскільки це – наша безпека».

Ставлення українців до ядерної енергетики зумовлене аварією на Чорнобильській АЕС 25 років тому. Проте навіть самі ліквідатори визнають, що без атомної енергії Україні не обійтися.

Одним із них є президент міжнародної організації «Союз Чорнобиль» Юрій Андреєв:

«Досі ніхо не придумав більш чистого способу отримання електроенергії, ніж ядерна енергетика. Ніяких брудних викидів у навколишнє середовище крім тепла. Тому альтернативи атомним станціям – немає. Головне, не економити грошей на їхній безпеці».

Торік Україна і Росія підписали угоду про спорудження двох нових енергоблоків Хмельницької АЕС. Будівництво кредитуватиме російський державний банк.