NYT: Удари ЗСУ углиб Росії західною зброєю можуть нести ризики для США, вважає розвідка

Наслідки ударів безпілотників по російській військовій базі в місті Торопець Тверської області Росії, що майже за 500 кілометрів від українського кордону. 18 вересня 2024 року. Maxar Technologies/REUTERS

Президент США Джо Байден ще не прийняв рішення про те, чи дозволити Україні удари західною зброєю у глибині Росії. Але висновок американської розвідувальної спільноти говорить про те, що такий дозвіл несе значні ризики для США та західних союзників. Про це пише New York Times.

Нещодавно західні медіа писали, що Білий дім розглядає таке послаблення для Києва чи принаймні відкритий до змін у цій політиці.

У середині вересня президент США Джо Байден у Вашингтоні, відповідаючи на запитання, чи дозволить він Україні використовувати американську зброю більшої дальності для ударів у глибині РФ, сказав: "Ми зараз це вирішуємо".

Ризики для США і союзників

Деякі видання припускали, що Байден готовий дозволити Києву бити західною зброєю вглиб Росії, однак не американською зброєю, як-то ATACMS, натомість США і Британія можуть непублічно дати дозвіл Україні бити вглиб Росії далекобійними ракетами Storm Shadow. Й у разі прийняття такого рішення у Вашингтоні, воно може бути непублічним і його офіційно не оголошуватимуть.

Однак у своїй новій статті NYT посилається на розмови з американськими високопосадовцями, які розповіли газеті про висновки розвідувальних служб США. У них ідеться, як пише видання, що відповідний дозвіл може нести різноманітні загрози для США і союзників: від актів підпалу й саботажу по Європі до потенційно смертоносних атак на американські та європейські військові бази.

Такі дії, на думку розвідки, можуть вчинятись під прикриттям, а відповідальним може бути ГРУ РФ.

Раніше Голос Америки повідомляв про низку безпекових інцидентів, спроб замахів, підпалів, саботажу та інших загроз на воєнних базах НАТО та у країнах Європи, які пов'язують із російськими диверсіями.

Низка політологів, журналістів та військових експертів звертають увагу на те, що Росія вже веде приховану війну проти НАТО, а в самому Альянсі цього поки не усвідомлюють і досі намагаються уникнути конфронтації з Росією, не надаючи Україні далекобійної зброї.

Дивіться також: "Позиція ЄС залишається незмінною". В Європі та США відреагували на ядерні погрози Путіна

Можливий вплив на війну

Українська влада та президент Володимир Зеленський зокрема останні місяці постійно наполягають на перегляді наявних обмежень із застосування західної зброї для ударів по воєнних цілях у РФ.

Як пише USA Today із посиланням на свої джерела у Пентагоні, удари більшої дальності змусять Росію перемістити свої командні пункти, склади постачання та аеродроми далі від України, й загалом війна затягнеться іще довше, і Росії, яка втратила сотень тисяч військових пораненими і вбитими, доведеться переглянути свої витрати, сказав посадовець.

Водночас медіа зазначають, що постачання Україні високоточної далекобійної зброї означало б зменшення її запасів у США, а ці засоби були б важливими у випадку конфлікту з КНДР чи Китаєм. Також обмежена кількість західних ракет далекої дії для України означала б, що їхній вплив на Росію буде не таким значним, а, отже, не вартим потенційної вартості ескалації, сказали виданню американські посадовці.

Однак, зауважує ABC News, гучні погрози президента РФ Владіміра Путіна, зокрема його ядерні погрози, свідчать про те, що Кремль не погоджується з оцінкою США про те, що дозвіл Україні вражати цілі глибше всередині Росії мало вплине на війну.

Заклики до Білого дому

Раніше Голос Америки розповідав, що до президента Байдена було спрямовано одразу два звернення від американських законодавців із закликом скасувати обмеження на удари зі зброї далекої дії по законних цілях всередині Росії. Звернення підписали конгресмени від обох партій - співголови Групи підтримки України в Конгресі (українського конгресового кокусу), а також інші конгресмени-республіканці.

Окремий лист надіслали колишні посли, генерали й високопосадовці США. Колишні високопосадовці додали, що з огляду на останні повідомлення про передачу Іраном балістичних ракет Росії, "Україні слід надати право використовувати надану Заходом зброю для знищення об’єктів, де розміщені ці ракети... Набагато рентабельніше знищити лучника, ніж стрілу".

Нещодавно газета Washington Post також опублікувала колонку своєї редакційної колегії, де сказано, що від самого початку повномасштабного вторгнення Байден побоюється ескалації конфлікту, однак жодні попередні рішення - ані щодо передачі Києву танків, винищувачів F-16 чи дозволу ударів по території Росії - не призвели до того, що президент РФ Путін виконав свої погрози, включаючи ядерні.

"Ставки в цьому конфлікті високі — виживання демократії, принцип непорушності кордонів, майбутнє Європейського Союзу та довіра до США. Пан Байден повинен швидко дати дозвіл і встановити основні правила", - додано у колонці.

Прохання українців до Байдена "розширити список цілей, включивши в нього об’єкти за межами безпосереднього кордону з Росією" - "справедливе", писав днями у своїй колонці редактор Politico.

На його думку, після хаотичного виведення американських військ з Афганістану, що показало, як США можуть покинути своїх союзників, "після чого президентство Байдена ніколи не оговталось", - тепер "Байден має шанс перекроїти свою спадщину за останні чотири місяці".

Дивіться також: Дозвіл Україні бити вглиб Росії може стати шансом для Байдена "перекроїти свою спадщину", пишуть оглядачі