Угорщина та Словаччина вимагають посередництва ЄС в перемовинах з Україною щодо "Лукойл"

Фото для ілюстрації: нафтопереробний завод компанії "Лукойл" в російському Волгограді

Угорщина та Словаччина планують провести консультації з Україною за посередництва Європейської комісії після того, як Київ вніс російську групу "Лукойл" до списку санкцій, що призвело до припинення поставок, заявив у понеділок у Брюсселі міністр закордонних справ Угорщини, повідомляє Reuters.

"Я вчора розмовляв з міністром закордонних справ України, він сказав, що вони дозволяють будь-яку передачу нафти, але це неправда, - сказав Петер Сіярто. - Комісія має три дні на виконання нашого запиту, після чого ми передамо питання до суду".

В червні Київ, який поки не коментував реакцію Угорщини та Словаччини, ввів санкції проти поставок трубопроводом нафти з Росії, щоб зменшити надходження Росії від нафтоторгівлі.

Видання Politico зазначає, що рішення України частково нівелювало виключення із санкційного режиму, які передбачив ЄС, щоб зменшити небажаний вплив санкцій на країни, що залежать від російських санкцій.

Дослідниця угорського Центру східних студій Ілона Гізінська в коментарі виданню попередила, що рішення України може викликати значне підвищення цін на енергоресурси в країні, а також дефіцит електроенергії.

І Словаччина, і Угорщина постачають енергію в Україну. Сіярто зазначив, що минулого місяця Угорщина забезпечила 42% українського імпорту електроенергії.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив на вихідних, що його країна допомагала постачати дизель в Україну. Він розкритикував санкції та сказав, що Словаччина не буде "заручницею" українсько-російських відносин.

У понеділок міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар повторив деякі коментарі Фіцо, заявивши, що санкції більше вплинули на Словаччину та ЄС, ніж на саму Росію.