Суд залишив Луценка під арештом

Суд залишив Луценка під арештом

Юрій Луценко далі сидітиме в СІЗО. Апеляційний суд Києва залишив без змін рішення Печерського райсуду столиці про утримання під вартою екс-міністра внутрішніх справ. Як мовиться в ухвалі, Апеляційний суд не знайшов достатніх підстав для скасування рішення суду першої інстанції.

Свою відмову відпустити Луценка додому судді обґрунтували тим, буцімто він, опинившись на волі, може втекти з України. Як заявив прокурор, слідство має відомості про те, що обвинуваченому пропонували політичний притулок за кордоном. Необхідність тримати політика за ґратами суд пояснив також «тяжкістю скоєного».

Сам Луценко, здається, не мав особливих ілюзій щодо того, яким буде сьогоднішній вердикт. На запитання журналістів, чи розраховує він уже сьогодні вийти на свободу, опозиціонер відповів так:

«Якщо мене раптом сьогодні випустять, то можуть одразу заарештувати в якійсь новій справі. Я думаю, що мене скоро, як ялинку гірляндами, обвішають іншими маразматичними справами».

При цьому колишній урядовець наголосив, що не збирався залишити Україну:

«Я ніколи не мав наміру тікати ні від своєї долі, ні від своїх провин. Не з моїм обличчям, не з моїми грошима ховатися за кордоном. Мені дійсно поступали такі пропозиції від моїх колег за кордоном, від моїх партійців. Тим не менше, я на сімейній раді прийняв рішення бути тут», – заявив він.

Луценко обурився також , що йому досі не надали для ознайомлення 23 томи його справи. Адже «повільне читання» матеріалів справи було чільним аргументом, аби запроторити його за ґрати. Натомість після арешту, стверджує Луценко, йому не дають читати справу, не проводять ані допитів, ані жодних інших слідчих дій.

«Це означає лише одне – я сиджу у камері смертників, щоб мовчав», – вважає опозиціонер. За його словами, «Це не кримінальна справа – це політична розправа».

Екс-міністрові вдалося поспілкуватися з журналістами лічені хвилини, на які пресу допустили в зал суду. З представниками мас-медіа Луценко розмовляв через голови бійців спецназу, які щільним кільцем оточили клітку обвинуваченого.

Натомість усі 3 години, впродовж яких тривало засідання, в залі була присутня лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Колишня очільниця уряду, що приїхала в суд морально підтримати соратника, після оголошення вердикту вийшла до журналістів.

«В Україні суду більше нема. Є просто ряджені в мантіях, які нічого спільного з суддями не мають», – заявила екс-прем’єр. Як вона додала, влада судить Луценка за його політичні погляди і за критику влади.

Своєю чергою, адвокат екс-міністра Ігор Фомін висловив розчарування тим, що судді, за його словами, «не мали ніякого бажання вислухати аргументи захисту та дати їм оцінку». Фомін заявив, що можливості правового оскарження в Україні вичерпані і тепер захист планує звернутися до Європейського суду.

«Будемо, мабуть, звертатись до Європейського суду з прав людини», – сказав адвокат Луценка.

Судове засідання в середу проходило під акомпанемент барабанів та вигуків «Ганьба»: під стінами Апеляційного суду зібралося кількасот прихильників Луценка, які вимагали покрасти край політичним репресіям.

Нагадаємо: суд у справі Луценка мав відбутися ще у вівторок 4 січня. Тоді судді розпочали розглядати скаргу адвоката на рішення про 2 місяці утримання під вартою, проте засідання було перенесено на середу. За наполяганням захисту, суд дозволив обвинуваченому особисто брати участь у процесі та постановив доправити екс-міністра в залу суду з Лук’янівського СІЗО.