Серця вашингтонців завоював співак з України

Концертно-театральний центр імені Джона Кеннеді у Вашингтоні є однією з найпрестижніших сцен країни. Тут вважають за честь виступати провідні виконавці та колективи світу. Нещодавно з його сцени лунав український голос. Глядачі оваціями вітали українського оперного співака Юрія Міненка.

Володар неперевершеного голосу, контр-тенор Юрій Міненко прибув до Вашингтона на запрошення відомої у столиці США Асоціації вокального мистецтва, яка організовує концерти молодих талантів та всесвітньовідомих зірок оперної музики. Випускнику Одеської Філармонії вдалось за мить завоювати серця американської публіки. Ті, хто хоча б раз почув спів Юрія, не зможуть його забути. А починалося все з дому, з родини. Як признався Юрій, любов до музики привила йому мати:

«Я з дитинства співав. Моя мати дуже добре співає вдома. Ми з дитинства співали українські пісні. І моя мати захотіла , щоб я навчався. Я хотів бути медиком, хірургом. Завжди. Дуже цікавився нейрохірургією. Але мені мати сказала ні, будеш співаком. Тому прийшлося мені навчатись у музичній школі, як піаніст. Потім я вступив до коледжу, як хоровий диригент і вже потім, мені дуже подобалось співати і я зрозумів, що це моє майбутнє це моє життя і пішов здавати екзамени до консерваторії, бо там я вважав найкраща вокальна школа в Україні».

Отримавши освіту та натхнення в Україні, Юрій Міненко сьогодні, в основному, виступає за кордоном. Він каже, що на Заході його мистецтво користується більшою увагою. В Україні ж у Юрія відбуваються лише поодинокі концерти:

«Сьогодні майбутнє в Україні для такого типу співаків як я це стовідсотково можна сказати що немає. Тому що у мене немає ні роботи, нічого в Україні. Тут грає роль і політична ситуація в Україні і економічна ситуація в Україні. І взагалі те, що сама культура цього співу вона пішла з Європи, з Великобританії, тому нічого дивного у цьому немає. Наші організатори концертів собі вирішили, що це не подобається людям і у мене немає ні запрошень, ні роботи».

За кордоном ж графік виступів Юрія Міненка розписаний на два роки вперед. Його чекають найкращі зали Великобританії, Німеччини, Італії, США. Європейська та американська публіка приймає Юрія з захопленням та оваціями. А музичні критики прогнозують йому світове визнання.
Юрій вважає, що взагалі кордонів для музики немає. Музика це інтернаціональна мова. Музику сприймають серцем. Це, каже він, саме найголовніше.

А сцена для Юрія - це його життя:

«Спів для мене це не робота, це моє життя, я отримую велике задоволення співаючи. Коли береш першу ноту... переживання відходить».

У цей момент, каже Юрій, залишається тільки музика.