Опозиція просить звільнити колишніх урядовців

Опозиція просить звільнити колишніх урядовців

Опозиційні політики звернулися до президента Віктора Януковича із клопотанням звільнити з-під варти колишніх урядовців, проти яких порушені кримінальні справи. У оприлюдненій заяві, яку підписали майже 100 народних обранців, йдеться про недоцільність та безпідставність утримання в слідчіх ізоляторах низки високопосадовців:

«Слідчі ГПУ та СБУ, котрі ведуть справи обвинувачуваних опозиціонерів, оголосили, що слідство майже по усіх справах завершено, обвинувачені приступили до ознайомлення. А значить, немає жодних підстав утримувати їх під вартою, вони вже не можуть ані уникати слідства, ані впливати на нього. Які на даний час є ще причини, щоб утримувати під вартою екс-керівників уряду Тимошенко та опозиційних політиків?» - зазначається у направленому главі держави клопотанні. Опозиція також вважає, що українські суди «всупереч букві закону» неодноразово продовжували звинуваченим термін утримання під вартою, зокрема й тим, хто потребував допомоги лікарів.

Напередодні депутат від «Народної самооборони» Юрій Гримчак передав до ГПУ клопотання про звільнення екс-міністра МВС Юрія Луценка, а також інших колишніх високопосадовців - Ігоря Діденка, Анатолія Макаренка, Георгія Філіпчука та Валерія Іващенка. Він зазначає, що підписи під клопотаннями поставили представники фракцій «НУНС», БЮТ і позафракційні депутати. За словами депутата, правоохоронці мають юридичні підстави щоб до оголошення вироку суду звільнити всіх затриманих: «Вони не становлять суспільної небезпеки, не займають високих посад в державі, щоб якимось чином впливати на хід слідства. Для цього треба тільки бажання Генпрокуратури і нашої влади».

Ні президент, ні правоохоронні органи поки що не відреагували на звернення народних депутатів. Цього тижня екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, попри протести адвокатів, суд залишив у ізоляторі ще на два місяці. Водночас слідчі вирішили змінити запобіжний захід щодо колишнього заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука і звільнили його з-під варти.