США стежитимуть за місцевими виборами в Україні



У Вашингтоні продовжують слідкувати за підготовкою до місцевих виборів в Україні. Про це у вівторок у Києві заявив посол Сполучених Штатів Джон Теффт. Його слова пролунали на фоні критики дій нової української влади опозиційними політичними силами, які закидають уряду численні факти порушень виборчого законодавства. За словами американського високопосадовця, офіційні особи Спошучених Штатів поки що воліють не робити різких публічних заяв, хоча не приховують, що ведуть постійний діалог щодо цього питання з найвищими посадовцями країни:

«Ми дуже ретельно відслідковуємо ситуацію з місцевими виборами. Ми вже піднімали питання, щодо яких у нас найбільші побоювання. Також активно обговорюємо ці проблеми з українським урядом. Минулого тижня віце-президент США Джо Байден говорив із президентом Януковичем. Однією із найважливіших тем розмови було дотримання закону про вибори і гарантування громадянам права вільно обирати. Вибори мають бути вільними і чесними. Я постійно маю зустрічі щодо цього питання тут в Україні. І сьогодні матиму такі зустрічі. Чи є якась реакція на це українських урядовців? Я думаю, відповідь на це ключове питання ми отримаємо в день голосування».

У середу президент Віктор Янукович запевнив акредитованих в Україні іноземних дипломатів, що і центральна, і регіональна влада зроблять все, щоб місцеві вибори 31 жовтня пройшли чесно, прозоро і демократично.