Україна підписала безпекові угоди зі Словенією та Чехією

Європейські лідери під час саміту Європейської політичної спільноти у палаці Бленгейм неподалік Оксфорда, Велика Британія, 18 липня 2024. Carl Court/POOL/AFP

Український президент Володимир Зеленський під час візиту до Великої Британії для участі у саміті Європейської політичної спільноти підписав угоди про безпекову співпрацю із прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою та прем'єр-міністром Словенії Робертом Голобом.

Угоди передбачають посилення співпраці у військово-технічній сфері, повідомляє Офіс президента України.

Відповідно до документа, Чехія й надалі допомагатиме Києву у межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів, а також Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства.

"Особливістю співробітництва у невійськовій сфері є партнерство Чехії з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення, відбудови та сталого розвитку. Чехія також має намір відкрити у Дніпрі дипломатичне представництво для посилення співпраці й допомоги", - зазначено в повідомленні.

При цьому Словенія сприятиме Україні у навчанні в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні (EUMAM), а також у пошуку джерел фінансування для допомоги у впровадженні проєктів української оборонної промисловості.

"Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму "Зерно з України", - йдеться у заяві офісу Зеленського.

Крім того, Словенія та Чехія засвідчують свою підтримку майбутньому вступу України до НАТО.

Загалом Україна підписала вже 25 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом, Румунією, Чехією та Словенією.

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Зеленський у Британії: зустріч із Залужним і виступ на саміті