Попри західну допомогу, експерти прогнозують для України темну й холодну зиму

Ілюстративне фото. Знеструмлений центр Києва через російські удари по енергомережах, 24 жовтня 2022. REUTERS/Gleb Garanich

США передали компанії "Укренерго" автотрансформатор на заміну зруйнованому в прифронтовій зоні. Він забезпечить "надійне електропостачання для приблизно 50 тисяч домогосподарств", – повідомила посолка США в Україні Бріджит Брінк.

Західна допомога

Голова американського диппредставництва у Києві додала: "Уряд США віддано допомагає українцям залишатися з електроенергією цієї зими, попри напади Росії".

У вересні Брюссель оголосив новий план із підтримки української енергетики, що зазнала нищівних російських ударів. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що "загалом на цю зиму Україні потрібно 17 ГВт потужностей", і запропонувала допомогу Києву "в трьох напрямках: ремонт, підключення та стабілізація".

Для цього ЄС виділить додатково близько 160 мільйонів євро, що включає 60 мільйонів євро гуманітарної допомоги – як то для притулків та обігрівачів, а також близько 100 мільйонів євро на ремонтні роботи та відновлювані джерела енергії.

Допомогу українській енергетиці надають й інші країни. Зокрема, напередодні Міненергетики України повідомило, що "з початку повномасштабного російського вторгнення Україна отримала 12 вантажів гуманітарної допомоги з Японії, що включають 256 резервних електростанцій, газові турбіни, автотрансформатори, габіони, генератори та інше необхідне енергетичне обладнання".

Звіти міжнародних організацій

Раніше у звіті місії ООН з прав людини в Україні йшлось про те, що на Україну чекає темна й холодна зима, коли електроенергію можуть відключати від 4 до 18 годин на добу.

"Неодноразові широкомасштабні атаки російських збройних сил на електроенергетичну інфраструктуру України з березня завдали значної шкоди та труднощів цивільному населенню країни з потенційно руйнівними наслідками з наближенням зими", – зазначено у доповіді представництва ООН.

У документі наголошується, що руйнування енергетичної інфраструктури позначиться на роботі систем водопостачання, каналізації, опалення та гарячого водопостачання, охорони здоров’я, освіти та економіки, від чого постраждають мільйони українців.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) також заявило про загрозу "серйозних перебоїв" з електроенергією і закликало союзників Києва допомогти розв'язати питання енергетичної безпеки України.

"Енергосистема України витримала останні дві зими завдяки стійкості, сміливості та винахідливості її людей, і сильній солідарності з боку її міжнародних партнерів, – сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол. – Але ця зима буде, безумовно, найсуворішим випробуванням".

Заяви української влади

Напередодні міністр енергетики Герман Галущенко заявив на форумі Forbes, що Україна здатна пройти зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, якщо росіянам не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури.

Він також поставив під сумнів оцінки у звіті ООН: "Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилося, що у них немає реальних аргументів".

За його словами, до кінця року Україна отримає обладнання для розподіленої генерації електроенергії загальною потужністю понад 1 ГВт, але під'єднати все у 2024 не встигне.

Днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відновлення енергетики та розбудова децентралізованої генерації є пріоритетом уряду, а також що "сьогодні ситуація в енергосистемі стабільна та збалансована".

Також, за повідомленням уряду, Україна перерозподілить кошти в межах позики від Європейського інвестиційного банку "на зведення систем захисту навколо енергетичних об’єктів, що зменшить ризики від російських терористичних атак".

Оцінки західних оглядачів

Тяжка ситуація з енергетикою може сильно вплинути на дух українців, пише Washington Post із посиланням на українського посадовця. За його словами, "цієї зими ми можемо мати серйозні проблеми", люди можуть стати "виснаженими, пригніченими та злими". Зрештою, це може вплинути на громадську мораль, каже він: "Я найбільше боюся, що люди переживуть таку зиму, і не буде жодного способу знайти консенсус серед населення".

Як пише газета, хоча соцопитування свідчать, зараз українці "переважно проти миру з Росією "за будь-яку ціну" — і, швидше за все, так і залишиться, однак опитування громадської думки свідчать про збільшення кількості людей, які готові йти на важкі компроміси заради припинення війни".

Ці настрої можуть посилитись, якщо українці дедалі більше відчуватимуть, що Захід не виконує своїх обіцянок із підтримки України, та що українці залишились на самоті зі своїми проблемами, пише WP.

Водночас попри масштабні руйнування, "є підстави для оптимізму, що апокаліптичного сценарію вдасться уникнути", вважають експерти Центру Вілсона.

"Міста України готують резервні системи електроживлення для критичної інфраструктури, забезпечуючи безперебійність опалення, водопостачання та каналізації навіть під час масштабних відключень. Такі міста, як Київ, Одеса, Харків і Житомир, працюють над цими заходами з весни. Лікарні так само забезпечують резервні джерела живлення, включаючи генератори та системи сонячних батарей", – пише аналітик центру.

Він додає, що пріоритетом для України та її міжнародних партнерів має стати посилення систем протиповітряної оборони та побудова фізичного захисту на ключових вузлах енергетичної системи,

Як одне з інших можливих рішень, природозахисна організація "Грінпіс" пропонує Україні розвивати відновлювальну енергетику. На переконання організації, децентралізовану мережу сонячної енергії було б важче пошкодити російськими ракетами та ударами безпілотників. Для цього потрібні міжнародні інвестиції - близько 5 мільярдів доларів до 2030 року.

Дивіться також: NYT: вересень був найкривавішим для Росії, кажуть в Пентагоні