ООН: Україна втратила чверть населення з початку повномасштабного вторгнення РФ

Населення України скоротилося на 10 мільйонів, приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення Росії в результаті від'їзду біженців, падіння народжуваності та смертей у війнах.

Виступаючи на пресконференції в Женеві, Флоренс Бауер, глава відділу Східної Європи Фонду народонаселення ООН, заявила, що вторгнення в лютому 2022 року перетворило і без того складну демографічну ситуацію на більш серйозну.

"Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі", - сказала вона. Щоб підтримувати стабільну кількість населення, потрібен коефіцієнт народжуваності 2,1 дитини на жінку.

Україна, населення якої на момент розпаду Радянського Союзу в 1991 році становило понад 50 мільйонів осіб, як і майже всі її східноєвропейські та центральноазіатські сусіди, зазнала серйозного скорочення населення. У 2021 році, в останній рік перед повномасштабним вторгненням Росії, в Україні мешкало близько 40 мільйонів осіб.

Бауер сказала, що для точного обліку впливу війни на населення України доведеться чекати закінчення конфлікту, коли можна буде провести повний перепис.

За її словами, це безпосередньо вплинуло на регіони, які були майже знелюднені, села, де залишилися лише люди похилого віку, а пари не змогли створити сім’ї.

Росія з довоєнним населенням понад 140 мільйонів осіб також зазнала погіршення і без того важкої демографічної ситуації після вторгнення в Україну: за перші шість місяців цього року в ній зафіксовано найнижчий рівень народжуваності з 1999 року, що навіть Кремль назвав "катастрофічним" рівнем.

Найбільша частка скорочення населення України припала на 6,7 мільйона біженців, які зараз живуть за кордоном, переважно в Європі. Смерті на війні також були фактором.

"Важко мати точні цифри, але оцінки коливаються в десятках тисяч жертв", - сказала вона.

Дивіться також: Південна Корея може почати постачати зброю Україні на тлі ймовірної участі у війні військ КНДР