Молоді українські пілоти завершили у Британії льотний курс, що готує до тренувань на F-16

Підготовка молодих українських пілотів у Великій Британії. Фото: Королівські Повітряні сили

Десятеро українських пілотів завершили у Великій Британії початкову льотну підготовку. Тренування Королівських Повітряних сил готує їх до поглибленої підготовки на швидкісних реактивних літаках і переходу на F-16 з країнами-партнерами, повідомляє британське Міноборони.

Інструктори Королівських Повітряних сил (RAF) провели для українських пілотів підготовку з основ загального пілотування, польотів за приладами, навігації на невеликій висоті та польотах на передових швидкісних реактивних літаках. На землі вони пройшли курс авіаційної медицини та навчання у центрифузі з високою силою перевантаження. Тож тепер вони "готові до наступних кроків на шляху до бойової готовності", зазначають RAF.

По завершенні підготовки льотчикам вручили дипломи. На церемонії були присутні начальник штабу Королівських ПС, головний маршал авіації Річард Найтон, а також представники країн, що входять до авіаційної коаліції з переходу Повітряних сил ЗСУ на F-16.

Підготовка молодих українських пілотів у Великій Британії

"Війна в Україні підкреслює важливість повітряно-космічної потужності, а також необхідність отримати та зберегти контроль над повітрям для перемоги над ворогом. Я вітаю мужність і рішучість цих українських пілотів, - сказав Найтон. - Я неймовірно пишаюся їхніми зусиллями та зусиллями моєї команди — RAF, цивільної служби та підрядника — у підготовці їх до наступних кроків на шляху до бойової готовності".

Українські пілоти також пройшли навчання англійської мови, що також допоможе у поглибленій підготовці на швидкісних реактивних літаках з подальшим переходом на F-16 у країнах-партнерах.

"Мені сподобалося бути у Сполученому Королівстві та брати участь у цій навчальній програмі. Курс був складним і приємним, це зробило мене кращим пілотом. Я вдячний Великій Британії за підтримку України, а також особисто вдячний інструкторам Королівських ВПС за те, що вони підготували мене до майбутнього", - сказав один з українських льотчиків.

Підготовка молодих українських пілотів у Великій Британії

Міністр оборони країни Грант Шаппс привітав українців із завершенням початкової підготовки. "Завдяки всесвітньо відомим навичкам RAF вони пройшли одну з найкращих доступних тренінгів і тепер на крок ближче до участі в боротьбі проти незаконного вторгнення Путіна", - сказав він.

Шаппс додав, що Сполучене Королівство лідирує в розбудові військово-повітряного потенціалу України протягом останніх двох років, допомагаючи Україні удосконалити наявні літаки додатковим обладнанням, а також Британія - перша країна, яка надала Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow.

"Україна використовує свої ПС із руйнівним ефектом, завдаючи ударів по Чорноморському флоту Росії та серйозної шкоди його штабу. Ця віха є ще одним кроком вперед для повітряних можливостей України — разом із нашими союзниками ми показуємо, що й надалі будемо стояти на боці України", - сказав Шаппс.

Британія оголошувала, що готова навчати українських пілотів, однак через те, що британські Повітряні сили не оперують F-16, там розпочали загальну підготовку наступних поколінь українських пілотів.

Підготовка молодих українських пілотів у Великій Британії

Крім того, RAF проводять для досвідчених українських бойових пілотів підготовку з авіаційної англійської термінології, що підвищує їхню здатність брати участь у майбутніх навчаннях на F-16. Як в інтерв'ю Голосу Америки пояснив колишній американський пілот F-16 Пітер Грінбург, цей винищувач не має "мовних налаштувань українською", а отже українським пілотам та інженерам критично важливо опанувати авіаційну термінологію англійською для оперування цим винищувачем.

Міноборони Великої Британії повідомляє, що продовжить свою підтримку українських пілотів і наземного екіпажу у 2024 році. "Поряд з підготовкою пілотів, десятки українських авіатехніків проходять підготовку англійської мови, орієнтовану на інженерну справу, щоб вони могли брати участь у навчанні та підтримці коаліції".

Крім того, RAF також надала підтримку, разом із британською армією, у навчанні понад 30 тисяч українських солдатів у Великій Британії, а також країна планує навчити ще 10 тисяч українських новобранців у першій половині 2024 року в рамках операції Interflex. А загалом у межах військової підтримки Сполученого Королівства обсягом у близько 6 мільярдів доларів Збройні Сили України отримали також бойові танки Challenger та іншу матеріально-технічну підтримку.

Дивіться також: F-16 під час навчань перевершив очікування українських пілотів. Інтерв'ю з льотчиком ПС ЗСУ Фантомом