Радник Трампа з нацбезпеки обговорив з Клімкіним безпеку та вибори в Україні

Ми обговорювали регіональну безпеку, втручання Росії та очікування щодо вільних і законних виборів
Джон Болтон

Радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що обговорив питання регіональної безпеки з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним під час зустрічі у вівторок.

"Мав продуктивну зустріч із міністром закордонних справ України Клімкіним. Ми обговорювали регіональну безпеку, втручання Росії та очікування щодо вільних і законних виборів. Ми підтвердили нашу спільну відданість побудові заможньої України, неподільної, вільної та мирної", - відзначив Болтон у своєму твіті.

Зустріч посадовців відбулась на тлі виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, який обмежував здатність країн створювати та розміщувати у Європі крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5000 кілометрів.

У середу в ефірі "Голосу Америки" міністр закордонних справ України заявив, що порушення Договору з боку Росії змінили зміст контролю за озброєннями у світі, а Україна в таких умовах готова до виробництва власних крилатих ракет середньої дальності.

"Ми маємо використовувати все для того, щоб себе захистити", - заявив Клімкін у відповідь на запитання, чи Україна буде розробляти та створювати озброєння, які раніше покривались Договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

У нас є досвід, відповідний інтелект і необхідність захищати свою країну
Павло Клімкін

"Поведінка Росії призвела до нової логіки гонки озброєнь, - сказав Клімкін, - І в цій ситуації Україні потрібно буде відповідати на нові виклики, і ми маємо відповісти на них гідно, оскільки у нас є досвід, відповідний інтелект і необхідність захищати свою країну".

Клімкін також заявив, що Україна вже має потенціал ракетної зброї і вирішить, які ракети знадобляться в майбутньому.

На коментар звернув увагу експерт з ядерного роззброєння, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

"Міністр закордонних справ Клімкін відзначив, що Україна також була стороною Договору. Тепер, коли Договір прямує у небуття, Україна вільна розробляти, випробовувати та ставити на бойове чергування балістичні та крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 кілометрів. Цікаво, чи зважили на це у Кремлі?" - відзначив Пайфер.

Дивіться також: Інтерв'ю з Павлом Клімкіним

Your browser doesn’t support HTML5

Інтерв'ю з Павлом Клімкіним. Відео