Кількість жертв у "Охматдиті" може зрости. Життя важкохворих дітей під загрозою. Інтерв’ю з онкогематологом лікарні Лисицею

Пацієнти лікарні "Охматдит" з матерями на вулиці після обстрілу 8 липня. Фото: Reuters/Gleb Garanich

Ракетний удар по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві практично знищив нещодавно побудований корпус відділу трансплантації кісткового мозку, де серед іншого, перебували важкохворі діти.

Через руйнування, маленьких пацієнтів змушені були перевести до інших приміщень, які не пристосовані для їхнього життєзабезпечення, розповів Голосу Америки лікар, дитячий онкогематолог Олександр Лисиця, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

Олександр Лисиця, педіатр-онкогематолог, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит". Кадр із Zoom-інтерв'ю

“12 [дітей] у важкому стані, буде організований транспорт, який буде заходити в бокси та інші медичні установи. Стан інших дітей більш стабільний, це понад 50 пацієнтів. Вони отримали інформацію щодо зміни локації відділення".

За словами лікаря, палати, де лікувались важкохворі діти, частково зруйновані – пошкоджені вікна, не працює вентиляція та ламінарні системи для потоку стерильного повітря. Наразі важкохворих перевезли в інші приміщення, де вони чекають на переїзд в інший медичний заклад.

"Це загрожує їхньому життю, бо перебування в нестерильних умовах є ризиком для цих пацієнтів", - розповів Олександр Лисиця.

В момент влучання у відділенні не проводилось операцій, але лише на цьому у них заплановано чотири трансплантації. Якщо вони не відбудуться, діти можуть померти.

"У нас заплановано чотири неродинних трансплантації на цьому тижні, нам треба зараз змінити логістику. Це все не вплинуло тут і зараз на життя пацієнтів, але є велика ймовірність того, що може закінчитися фатальними наслідками для пацієнтів: через неперебування в стерильних умовах, треба розробити логістику доставки клітин. Вилетіло ж не тільки виділення трансплантації, є ще центр служби крові, є ще лабораторні відділення, які займались супроводом цих пацієнтів. Зараз сказати рано, побачимо в майбутньому, чим це закінчиться", - зазначив заввідділення.

До кінця дня понеділка лікарі сподіваються евакуювати всіх дітей-пацієнтів в інший медичний заклад для продовження лікування. Всіх пацієнтів із відділення трансплантації кісткового мозку перевезуть у нове приміщення однієї з лікарень, відкриття якого було заплановане на 11 липня, розповів Лисиця:

"Ми переїжджаємо із пацієнтами, і з певним обладнанням, з ліками і медичною командою. Заходимо в цю медичну установу і продовжуємо надавати медичну допомогу. Спочатку треба буде налагодити нові потужності, бо ніхто з нас там ще не був. ... Туди мало переїжджати інше відділення, але переїжджаємо ми".

Медперсонал "Охматдиту" евакуює пацієнтів після обстрілу 8 липня. Фото: AP/Anton Shtuka

Онкогематолог Олександр Лисиця розмовляв з Голосом Америки, перебуваючи в одному з офісів медичного центру Охматдит, який залишився неушкодженим. Він розповів, що внаслідок обстрілу 8 липня по "Охматдиту" постраждали більшість відділень дитячої лікарні. Практично повністю знищене відділення інтоксикації, де перебували діти з діалізом – цей лікарняний корпус нещодавно був збудований, зазначив Лисиця.

"Новий корпус постраждав дуже сильно. На цей час там неможливо надавати допомогу пацієнтам, бо немає водопостачання, електрики, є затоплення і так далі. Різні відділення зазнали руйнувань різного ступеня важкості. Але якщо підсумувати, то наразі надавати допомогу [пацієнтам] неможливо", - розповів відділення трансплантації кісткового мозку в "Охматдиті".

Обстріл лікарні трапився серед робочого дня, коли медичний персонал був на роботі, а маленькі пацієнти з батьками традиційно відвідували лікарню. Втім наразі, немає часу на емоції, в пріоритеті – рятувати життя тих, хто потребує допомоги.

"Десь підсвідомо ти розумієш, що є втрати, і хтось сьогодні з тих, хто пішов на роботу або пішов в лікарню, не повернеться додому. Це біль і сум, але поки не розв'язане питання з пацієнтами, це все одно відходить на другий план, бо ти розумієш, що мусиш це зробити, бо це за тебе ніхто не зробить. Якщо ти сядеш і будеш сумувати чи плакати, то потім плакати буде більша кількість людей через втрату своїх близьких".

Після інциденту медики розпланували свої наступні дії. До рятувальних робіт залучили навіть батьків, чиї діти лікувались в "Охматдиті".

"Ми проговорили план евакуації. Всі зайняті справами. Хтось збирає речі, хтось медикаменти, хтось документацію. Багато батьків приїхали, які лікували своїх дітей тут, вони збирають скло і так далі. Це все паралельні процеси, які відбуваються, немов у мурашнику. Коли люди зайняті роботою, то воно трохи легше дається. Так, будуть рефлексії та психоемоційні гойдалки, але це буде потім, і потім будемо це вирішувати", - розповів заввідділенням.

Рятувальні роботи біля лікарні "Охматдит". Фото: REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Лікар Лисиця порівнює атмосферу у лікарні після обстрілу із фільмом про апокаліпсис:

"Зараз, як після апокаліпсису: стелі попадали, вода, кров, електрики немає, сирена працює. Як у кращих фільмах про апокаліпсис, тільки зомбі не вистачає".

Коли саме лікарня "Охматдит" знову запрацює, Лисиця не може сказати. Він навіть не впевнений, чи роботу його відділення взагалі колись запустять знову.

"Для того, щоб зрозуміти, коли вона зможе запрацювати треба зробити аналіз. Зараз ми первинно займаємося евакуацією пацієнтів, щоб зберегти тих пацієнтів, які в критичному стані. Потім проведеться інженерний аналіз. Можливо, новий корпус ніколи не зможе запуститися, ми цього не знаємо", - сказав лікар.

Дитячий онкогематолог, до обов'язків якого входить порятунок дітей, не приховує спустошення через дії політиків у світі. Він каже, що сподівається на більше дій допомоги, і менше слів підтримки. Інакше, каже лікар Лисиця, чого варте життя людини?

"Мені важко щось казати, коли у 22-му столітті прилітає в дитячу лікарню. В це не вірилось, це дикунство, такого не повинно бути, але світ думає напевне інакше. Я доросла людина, і я не приймаю стурбованості. Я сприймаю, коли люди діють. Стурбованість може бути через погоду чи ще щось. А коли гинуть люди, а інші натискають на кнопки, це не стурбованість, це відсутність серця і якихось людських якостей. Тоді, на моє переконання, їм варто задуматись, чого вони варті як люди".

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Удар Росії по дитячій лікарні “Охматдит” – масштаби руйнувань і реакції на атаку. Відео