Україна показала ефективність пропонованого “Плану перемоги”, знищивши тисячі тонн російських боєприпасів – ЗМІ

Бункери з боєприпасами після вибуху в Торопці, Тверська область, Росія, 18 вересня 2024 року. Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Оглядачі у західних ЗМІ пов’язують успішний напад України на склади озброєння у Росії зі закликом президента України Володимира Зеленського до швидких дій Заходу щодо військової підтримки України та проханням надіслати більше зброї у рамках “Плану перемоги”, який він везе до США.

“Зеленський сподівається на швидкі дії США у зв’язку з новими ударами по складах зброї в Росії”, – пише агенція Associated Press. А розвідка Міністерства оборони Великої Британії назвала Торопець “одним із найбільших складів стратегічних боєприпасів Росії, що безпосередньо підтримує її операцію в Україні”, і заявила, що суботній удар, ймовірно, спричинив “величезні втрати боєприпасів”.

Британська розвідка нагадує, що йдеться про об'єкт за 500 км від України.

Україна заявляє, що знищено у тому числі північнокорейські ракети.

“Сьогодні вночі завдано вогневого ураження по арсеналу “Тихорецьк”, що в Краснодарському краї. Цей об’єкт входить в трійку найбільших баз зберігання боєприпасів окупантів та є одним з ключових в логістичній системі російських військ”, – інформує Генштаб ЗСУ.

За інформацією ЗСУ, в момент удару на території арсеналу перебував черговий ешелон, який “доставив щонайменше 2 тисячі тонн боєприпасів, зокрема і з КНДР”.

Для цього Україна запустила понад 100 безпілотників на територію Росії, повідомляє АР з посиланням на російські ЗМІ та міністерство оборони Росії.

“План перемоги”, який Зеленський представить президенту Джо Байдену, нагадує АР, включатиме можливості для завдання ударів великої дальності та “іншу зброю, яку давно шукає Київ”, а також слугуватиме основою для будь-яких майбутніх переговорів з Росією.

Російські удари по цивільних в Україні тривають

Тим часом російські удари призвели до загибелі 12-річного хлопчика і двох жінок літнього віку у Кривому Розі. Російський безпілотник і артилерія в суботу також поранили двох чоловіків на півдні України в Херсонській області.

Від вогню російської артилерії та мінометів постраждали громади на Харківщині, Чернігівщині та Сумщині. На Покровському напрямку росіяни здійснили упродовж доби 12 спроб витіснити українські сили із займаних позицій, свідчить Генштаб ЗСУ.

Тим часом операція в Курській області триває, а російська авіація “продовжує рівняти з землею свої села та міста”, кажуть у Генштабі.

Дивіться також: Зеленський везе до США "план миру", шукає підтримки Вашингтона на шляху до НАТО і ЄС – ЗМІ