Україна просить Канаду мобілізувати західних союзників, щоб зміцнити захист від атак РФ

На архівному фото - український військовослужбовець прощається із загиблими українськими пілотами та членами екіпажу військових гелікоптерів Мі-8 у Полтаві, Україна. 1 вересня 2023р. AP Photo/Evgeniy Maloletka

На тлі трагічної загибелі понад 50 людей від російських атак у Полтаві президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо з проханням активізувати підтримку західних партнерів України щодо дозволу завдавати ударів по військових об’єктах у глибині Росії.

Україна також просить відповідної зброї для таких ударів.

“Закликав прем’єр-міністра Канади посилити адвокацію серед партнерів щодо надання Україні дозволу та відповідних засобів для ударів по військових об’єктах на території країни-агресора”, – написав Зеленський на платформі Telegram.

Він також повідомив, що під час розмови обговорювалася і підготовка тематичної конференції за пунктом Формули миру “Звільнення полонених та депортованих осіб”, що має відбутися в Канаді.

Упродовж літа Зеленський неодноразово наголошував на необхідності збройної підтримки України партнерами та надання дозволів на удари вглиб Росії.

Він зокрема казав у липні, що Україні потрібні 25 ЗРК Patriot, щоб захистити свій повітряний простір від ракетних атак Росії, писало видання Euronews.

А у серпні Вloomberg повідомив, що низка союзників України по НАТО не виконують обіцянки щодо прискорення поставок систем ППО та іншого військового обладнання для захисту від наступу Росії.

Your browser doesn’t support HTML5

В Пентагоні відповіли про темпи надходжень Patriot до України. Відео

За кілька днів до смертоносної атаки по Полтаві високопосадовці України у Вашингтоні поінформували міністра оборони США Ллойда Остіна зокрема про необхідність посилити протиповітряну оборону. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі зазначив, що для України важливо якомога швидше отримати озброєння з оборонних пакетів, про які вже анонсовано, інформував Reuters.

Тим часом оглядач Центру європейського політичного аналізу у США Федеріко Борсарі запропонував Заходу два кроки, які могли б зменшити руйнування в Україні внаслідок російських ракет. Серед них – допомагати Україні у розробці власної далекобійної зброї.

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Росія атакувала Полтаву. Реакція Заходу